Hlavní obsah

Matadora šetřil na Kalju. Dva těžké zápasy v jednom týdnu už pro Horvátha nejsou, tvrdí Vrba

Tallinn

V rychlém sledu se střídají ligové a pohárové zápasy Viktorie Plzeň. Trenér Pavel Vrba tomu přizpůsobuje i hráčské obměny. Proti estonskému mistrovi nastoupí dnes večer nejsilnější sestava, což ale neznamená, že Plzeň se požene bezhlavě do útoku. Kouč Západočechů do sestavy znovu nasadí Pavla Horvátha, kterého v posledním utkání v Příbrami šetřil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba věří, že si jeho tým z Estonska přiveze dobrý výsledek.

Článek

Může hrát nějakou roli, že v Tallinnu je přibližně o deset stupňů méně než v Česku?

Hlavně hráči budou spokojení. V neděli jsme trénovali v nějakých sedmatřiceti stupních a trpěli, i když ten trénink nebyl fyzicky tak náročný, jako bývá normálně. Ale žádná velká výhoda to pro ně nebyla. Samozřejmě se jim bude hrát lépe, ale na zápas jako takový to vliv mít nebude.

Sarajevu jste nastříleli celkem šest gólů a čtyři dostali. Střelecky se vám daří i v domácí nejvyšší soutěži. Lze očekávat, že rozstřílíte i estonského šampióna?

Pohárové zápasy se hrají jinak než ligové. Určitě budeme chtít nějaký gól dát, být aktivní, abychom si vytvořili dobrou výchozí pozici pro domácí odvetu a postup. Nelze od nás čekat, že bychom hráli jenom dozadu, chceme útočit, ale pokud by se stalo něco jako v Sarajevu, kdy nám ve dvacáté minutě vyloučili Václava Procházku, budeme hrát tak, abychom uhráli dobrý výsledek, třeba se i víc zatáhli. Poháry nejsou jenom o tom, kolik nastřílíte soupeři gólů, ale jaký uhrajete výsledek, a nehraje se v nich tolik na krásu, jako si to můžete dovolit v domácí lize.

Na co budete svoje hráče nejvíc upozorňovat, co se týká hry estonského týmu?

Podle toho, co jsme měli možnost vidět v jejich dvou zápasech s HJK Helsinky ve druhém předkole, je to soupeř, který má velmi dobře organizovanou hru. Hodně těží z brejků a zajímavých standardek. Hráči už soupeře viděli, dostanou i další informace, ale v první řadě se budeme snažit hrát fotbal, který je nám vlastní. To znamená být silní na míči a tím se prosadit.

Zdá se vám Kalju jako jednodušší soupeř než bylo Sarajevo?

Takhle to nesrovnávám, protože žádný soupeř v evropských pohárech není jednodušší a některá mužstva se o tom už přesvědčila. Nelze vycházet z toho, že my musíme porážet soupeře z lig jako je bosenská nebo estonská. Kvalita mužstev se vyrovnává, finanční možnosti klubů i v méně fotbalových zemích jsou takové, že si dokáží sehnat hráče doslova z celého světa. Potom hodně záleží na výsledku, který uhrajete v prvním zápase, od kterého se vše odvíjí dál.

Nõmme Kalju prožívá něco podobného jako Plzeň před dvěma roky, kdy poprvé bojovala v kvalifikaci Ligy mistrů a dostala se až do základní skupiny. Nemůže být tato euforie soupeře nebezpečná?

V tomhle nebezpečí nevidím. Pochopitelně budou chtít postoupit dál, protože v ten moment máte garanci celého podzimu v evropských pohárech, ať třeba v Lize mistrů či té Evropské. Pro nás by mělo být výhodou, že my už ty zkušenosti s takovými zápasy máme, a tudíž bychom i tyto dva měli zvládnout.

V Příbrami jste šetřil některé hráče, mimo jiné i Pavla Horvátha. Počítáte s ním v Estonsku do základu?

U Pavla jsme se přesvědčili, že když hraje v jednom týdnu dva těžké zápasy, není to ono. Tohle jsme zohlednili i v letní přestupové politice, přišel Hořava, máme větší výběr záložníků a vyplácí se nám to.

Reklama

Související témata: