Hlavní obsah

Eindhoven nepostoupil, byl ale lepší, shodli se aktéři

EINDHOVEN

Tři góly dokázali před vyhlášenou defenzivu AC Milán nastřílet v semifinálové odvetě Ligy mistrů fotbalisté Eindhovenu, ani to jim ale k postupu do finále soutěže nestačilo. Hráči PSV se po utkání marně dovolávali fotbalové spravedlnosti, italský celek spasila v nastavení hlavička Ambrosiniho.

Článek

"Není to správné. Dnes hrál jediný tým na výhru, a to jsme byli my," řekl po zápase Phillip Cocu, který vstřelil dvě ze tří branek svého týmu. Do útoku zavelel už po devíti minutách Korejec Pak Či-song a byl to první gól, který Milán v soutěži inkasoval od listopadového zápasu na Nou Campu. Dida v Lize mistrů lovil míč ze sítě po více než šesti a půl hodinách hry.

Na vyprodaném stadiónu Phillips se pro něj ve středu skláněl ještě dvakrát, přesto to na italský velkoklub nestačilo. "Je to hrozné zklamání. Byli jsme lepší celých 180 minut hry, ale nakonec z toho nic nemáme," prohlásil kapitán Mark van Bommel.

V jeho výčtu minut chybí nastavení, v němž Milán o svém postupu rozhodl. V prvním zápase se Tomasson trefil v druhé přidané minutě, ve středu zachránil svůj tým Ambrosini v 91. minutě. Bez nastavení by vítěz soutěže z roku 2003 prohrál s Eindhovenem v součtu obou zápasů 1:2.

Pro kouče Guuse Hiddinka, který mohl po 17 letech Eindhoven znovu dovést do velkého finále, to byla slabá náplast. "Měli jsme tým světové třídy na lopatkách, ale k ničemu nám to nebylo. Fotbalový zákon říká, že se musíte soustředit do závěrečného hvizdu," zdůraznil.

Ambrosini: Příšerný zápas

I poražení, ale postupující milánští hráči se shodli na tom, že Eindhoven byl jasně lepším týmem. "Byl to příšerný zápas," oddechl si sváteční střelec Massimo Ambrosini. "Hráli lépe, my jsme měli problémy s jejich presinkem i s vlastní hrou v obraně," uvedl záložník.

Další středopolař Clarence Seedorf, jenž jako bývalý hráč nenáviděného Ajaxu musel celý po zápas v Eindhovenu poslouchat pískot publika, kdykoli se dotkl míče, s ním souhlasil. "Tenhle výsledek si nezasloužíme. Hráči soupeře mohou mít hlavy nahoře," uznal Seedorf.

Hrdiny zápasu byli oba korejští legionáři. Poprvé v historii se letos korejský fotbalista objevil až v semifinále Ligy mistrů. Oba leváci, které si z Asie přivedl Hiddink, zanechali v zápase výraznou stopu. Záložník Pak Či-song vstřelil první gól, obránce I Jong-pchjo na druhý nahrál. Oba svou vitalitou a nezlomnou bojovností málem zopakovali tři roky starý kousek, kdy v osmifinále MS vyřadili v dresu národního týmu Itálii.

Italský mistr přežil jen s notnou dávkou štěstí. V Eindhovenu jako kdyby vypadl z role. Kdyby na začátku vstřelil gól, nebylo by o čem pochybovat. Takový byl i plán kouče Carla Ancelottiho. "Chtěli jsme začít ve vysokém tempu a vstřelit rychlý gól. Jenže jsme začali hrát, až když jsme prohrávali 0:2," řekl trenér. Vyhnul se oslavným gestům a přiznal, že jeho tým měl obrovské štěstí.

Obránce Jaap Stam, který z Eindhovenu odešel po třech sezonách do velkého fotbalu v zahraničí, neskrýval obdiv ke svým bývalým spoluhráčům. "Všichni ten zápas viděli, nemá cenu to nějak rozvádět. Nehráli jsme nikterak dobře, ale nakonec nám stačila ta jediná šance, kterou jsme si vypracovali," řekl Stam.

S Liverpoolem poprvé

AC Milán tak postoupil podesáté do finále nejuznávanější evropské klubové soutěže, podruhé za poslední tři sezóny. Jeho kapitán Paolo Maldini v Istanbulu nastoupí už k sedmému, což sotvakdy někdo překoná. Může popáté triumfovat, čímž by se vyrovnal legendám Realu Madrid Di Stéfanovi a Zarragovi. Jejich spoluhráč Gento má dokonce na kontě šest vítězství.

Soupeřem Maldiniho týmu bude Liverpool, pro nějž to bude jedenácté finále v soutěži. Přestože jsou oba týmy protřelé evropskými poháry, Istanbul uvidí 25. května jejich první vzájemný zápas.

Pro Liverpool to bude symbolický duel: proti italskému týmu hrál i při své poslední finálové účasti v PMEZ, v roce 1985 při bruselské tragédii, tehdy podlehl Juventusu. Dvacáté výročí neštěstí připadá na 29. května, čtyři dny po istanbulském zápase.

Reklama

Související témata: