Hlavní obsah

Slávisté chtějí zlomit prokletí a poprvé hrát Ligu mistrů

PRAHA

Změnit svět se může ve středu večer pro fotbalovou Slavii. Milióny a slávu má na dosah. Na nohou jsou její fandové, na bitvu s Anderlechtem Brusel vyprodali Strahov. A před desátou večer můžou červenobílí dokončit velkolepý zápis do historie. V odvetě předkola jim k postupu do Ligy mistrů stačí i těsná výhra 1:0. Už nemusí být klubem věčně čekajícím na místo mezi vybranou klubovou společností.

Článek

Rozrazí slávisté na pátý pokus bránu do soutěže o milióny, které by vzpružily celý klub? "Dali jsme branku u nich, to nám dává poměrně velkou naději," přemítal včera v podvečer před novináři Karel Jarolím, trenér, který po Ciprovi, Pešicem a Beránkovi má coby další z řady bývalých hráčů Slavie na dosah šanci dostat červenobílé k vytoužené metě. Z českých klubů na ni dosáhla jen Sparta.

Kdo postoupí do Ligy mistrů?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Od ligy s Jabloncem mi nic jiného než tenhle zápas v hlavě neleží," přiznal kouč mimořádné napětí před klíčovou bitvou. Nejdůležitější v jeho trenérské kariéře. "Ještě si chci večer popovídat se spolupracovníky, třeba nás něco napadne," plánoval Jarolím.

Nejméně 100 miliónů korun by slávistům zaručoval start v základní skupině. Třicet miliónů za postup do ní má slíbeno mužstvo.

Jarolím nevelí do zběsilé ofenzívy. Pohárové počty po prohře 1:2 v Bruselu stanoví taktiku. "Musíme do toho jít setsakramentsky obezřetně a nedostat gól, pak bychom potřebovali dva na prodloužení a tři na přímý postup, což by bylo složité," počítal kouč s vědomím monumentální útočné síly soupeře.

V minulosti klubu nepomohly ani lepší výsledky

Ale jak dát tři góly, navíc během pouhé čtvrthodiny, si slávisté zkusili s Jabloncem. Peklo i radost zažili během několika málo desítek minut utkání domácí ligy. Obrátili nepříznivý stav 0:2 k vítězství. Vůbec prvnímu v tomto ročníku domácí soutěže. "Věřím, že to mužstvu pomůže. Ne vždy se takový kousek podaří, ale je vidět, že se s nepříznivým výsledkem dá dělat cokoli," poznamenal Jarolím.

Slavii v minulosti nestačila ani mnohem lepší výchozí pozice než ta letošní. Z Doněcku si v roce 2000 přivezla vítězství 1:0. Do odvet ale také šla už i v horších situacích: po domácí prohře s Panathinaikosem 1:2 (2001), ale i po nářezech v Curychu (0:5 v roce 1996) či ve Vigu (0:3 - 2003).

K dispozici už kouč bude mít uzdraveného Gedeona, který chyběl s Jabloncem. A také Švece, který již odehrál utkání za B-tým. "Je pravděpodobné, že budou v základu," podotkl Jarolím.

Slavii má zastavit český gólman

K předzápasovému tréninku vyrazil s mužstvem na vedlejší plochu. Promočený strahovský trávník si včera zkusil jen Anderlecht, tým, v němž tradiční českou stopu udržuje gólman Daniel Zítka. Najisto se postaví do branky, byť kouč Frank Vercauteren neodhalil před novináři takřka nic z plánů svého týmu.

Proti belgickým klubům se českým celkům v minulosti v klíčových bitvách příliš nevedlo. "Je čas to napravit," pravil Jarolím. "Je to otázka momentální formy, rozdíl mezi českým a belgickým fotbalem skoro žádný není. Postup je i pro náš klub a celý belgický fotbal mimořádně důležitý," uvedl Vercauteren. Včera příznivci Slavie vykoupili poslední stovky lístků. Hlediště z bezpečnostních důvodů pojme jen 17 216 diváků. Hosty má přijet povzbudit 900 fandů.

Pravděpodobné sestavy:
Slavia: Kozáčik - Švec, Holeňák, Latka, Zbončák - Piták, Suchý, Gedeon, L. Jarolím, Švento - Vlček.
Anderlecht: Zítka - vanden Borre, Tihinen, Kompany, Deschacht - Goor, Vanderhaeghe, Zetterberg, Wilhelmsson - M. Mpenza, Serhat.
Rozhodčí: Poulat (Fr.). Začátek zápasu: 20:05.
Slavii stačí výhra 1:0, případně jakákoli vyšší. Při výsledku 2:1 se bude prodlužovat. Pokud se nerozhodne, přijde ke slovu penaltový rozstřel.

Reklama

Související témata: