Hlavní obsah

Ronaldo je zpátky, ulevilo se Ancelottimu a Bílému baletu s ním, že se Portugalec zase trefil

Gelsenkirchen/Praha

Teď už mohou s úlevou tvrdit, že hvězdný Portugalec Ronaldo je zpátky. V první osmifinálové partii fotbalové Ligy mistrů v Gelsenkirchenu stvrdil své probuzení, neboť on to byl, kdo rozhodl o výhře Bílého baletu. Sám totiž první gól dal, na druhý Marcelovi nahrál, takže madridský Real vyhrál nad Schalke 2:0. I kouč Carlo Ancelotti si mohl úlevně oddechnout: „Cristiano je zpátky!“

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Acudo Učida (vlevo) ze Schalke bojuje o míč s hvězdným Cristianem Ronaldem z Realu Madrid.

Článek

Na Ronaldovy zvyklosti trval střelecký půst hodně dlouho. Ve třech poosledních zápasech vyšla portugalská hvězda naprázdno, takže fotbalové Španělsko mořila otázka, co se s ním děje.

Udělejte mu testy, radil Capello

„Není ve své kůži, nemůže se dostat na úroveň, jakou měl třeba před rokem. Lékaři by ho měli podrobit důkladnému vyšetření a provést u Ronalda krevní testy, aby se přišlo na příčinu. I z jeho nevýrazného pohybu na hřišti je vidět, že není úplně v pořádku. A to je znepokojivé," upozorňoval někdejší trenér Realu Fabio Capello v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Onda Cero na pokles formy držitele Zlatého míče.

A po roce měl i srovnání... Zatímco před rokem v tuto dobu měl Ronaldo na kontě deset gólů v devíti zápasech, letos nasázel v osmi utkáních pouze čtyři. Poslední přitom vstřelil dokonce téměř před měsícem! Ve třech dalších střetnutích vyšel naprázdno.

Do výsledků Bílého baletu se to samo sebou promítalo. „Když byl na konci roku Ronaldo ve formě, nastupoval Real k zápasu a už vlastně 1:0 vyhrával, protože ho měl ve svém středu," připomínal Capello, že na podzim nastřílel Ronaldo ve 20 zápasech 30 branek.

„Mé mužstvo ovšem nepopadá panice, když se Cristianovi nepodaří skórovat v jednom či dvou zápasech po sobě. Každý ví, že v dalším už jeho góly příijdou," reagoval trenér Ancelotti na klubových stránkách Realu.

Liga mistrů Ronalda probrala

Přišla Liga mistrů a Ronaldo se skutečně probral. Dal svůj 73. gól na scéně Champions League, takže za nejlepším kanonýrem Messim je pozadu jen o dvě trefy.

„Je zase zpátky. Hrál velmi dobře, neboť nejenže dal gól a na druhý nahrál, ale hodně pomáhal celému mužstvu," kvitoval kouč Carlo Ancelotti po středeční osmifinálové partii proti Schalke.

Pochopitelně nadmíru spokojený nejen s probuzením Ronalda, ale i s přesvědčivou výhrou 2:0, díky níž má Bílý balet už před domácí odvetou nakročeno do čtvrtfinále.

„Vzhledem k tomu, co se událo ve španělské lize, jsme museli odpovědět podobným výkonem a přístupem," narážel v rozhovoru pro Canal Plus na nedávný debakl 0:4 v městském derby s Atlétikem.

Ancelotti: Gólů jsme mohli a měli vstřelit víc

„Po prvním gólu jsme měli zápas se Schalke pod kontrolou, přičemž jsme ani nemuseli nasadit vysoké tempo. I proto nemělo střetnutí nějak obzvláštní intenzitu," glosoval Ancelotti partii, v níž byl jeho tým jednoznačně lepší a žádné komplikace nepřipustil.

„Jen gólů jsme mohli a měli vstřelit víc. Už proto, že v naší hře bylo hodně dobrých nápadů a myšlenek a pro Ronalda jsme vytvářeli potřebný prostor."

Reklama