Hlavní obsah

Trenér Ajaxu se má před Spartou na pozoru

PRAHA

Ajax Amsterodam se postaví jako první do cesty fotbalistům českého mistra Sparty Praha na úvod nového ročníku Ligy mistrů. Čtyřnásobný vítěz slavné soutěže přijíždí ke středečnímu utkání do Prahy jako papírový favorit, ale jeho trenér Danny Blind je před premiérou v LM opatrný. Upozornil, že si Sparta v minulých letech poradila s nizozemskými kluby Feyenoordem a Tilburgem.

Foto: ČTK/AP

Fotbalisté Ajaxu (vlevo) Spartu nepodceňují.

Článek

V posledním ročníku Ligy mistrů Ajax stejně jako Sparta nepostoupil ze skupiny a ve třetím kole Poháru UEFA jej zaskočilo Auxerre. Ostudné vyřazení odnesl trenér Ronald Koeman, kterého brzy nahradil jeho někdejší reprezentační spoluhráč Blind.

Ten přípravu na milionářskou soutěž vzal velmi vážně. Do Prahy přivezl svůj tým už v pondělí a dnes dopoledne mu připravil sedmdesátiminutový trénink ve sparťanském areálu na pražském Strahově. Hráči ho ale neabsolvovali v plném tempu, spíše šlo o navození pohodové atmosféry a podle reakce hráčů se to podařilo.

O jednoduché výhře nechce slyšet

V týmu prý totiž vládne pohoda a optimistická atmosféra. Hráčům Ajaxu neušlo, že Sparta neprožívá zrovna vydařené období, a Blind ze všech stran musí poslouchat lichotky, že ve středu bude mužstvo velkým favoritem. O jednoduché výhře však nechtěl ani slyšet.

"Všichni dobře víme, že domácí liga a Liga mistrů jsou naprosto odlišné soutěže. A vzpomeňte, jak si Sparta počínala při předchozích zápasech proti nizozemským klubům," důrazně dnes na tiskové konferenci odmítl dohady odborníků a připomněl, že klíčoví hráči soupeře se dostávají do formy. "Pro ofenzivu jsou Poborský se Zelenkou hodně důležití," uvedl kouč.

Sestava se často mění

K jeho obavám zřejmě přispívá i nynější zaplněná marodka. "Ke třem dlouhodobým marodům přibyli Manučarjan a Escudé," upozornil čtyřiačtyřicetiletý Blind, že ve středu nebude základní sestava odpovídat zdaleka jeho ideálu.

On sám ale během svého krátkého působení v klubu už několikrát prokázal, že se složením jedenáctky vyvolených dokáže pořádně zatočit. "Nejsme týmem, který může odehrát celou sezónu ve stejném složení. To měníme často i podle hry soupeře," uvedl kouč ještě před odletem do Prahy.

Blind: Galásek hrál v sobotu výborně

Do sestavy se tentokrát podle všeho znovu vejdou i oba čeští reprezentanti Galásek a Grygera. "S hráči jsem sice ještě složení týmu nerozebíral, ale zařazení Galáska je pravděpodobné. Jeho sobotní výkon v lize byl totiž výborný," pochválil českého záložníka. Ten vyběhne na letenský trávník s kapitánskou páskou tak, jak je zvyklý z reprezentačních zápasů a jak se zde představil před šesti lety, kdy asistoval u čtyřbrankového debaklu Tilburgu.

Předpokládaná sestava Ajaxu:
Vonk - Trábelsí, Grygera, Maduro, Emanuelson - Galásek, Sneijder, Lindenbergh - Pienaar, Rosenberg, Babel.

Reklama