Hlavní obsah

Paris SG hrál 90 minut bez Ibrahimovice, přesto Chelsea vyřadil. Bayern deklasoval Šachtar

Mnichov/Londýn
Aktualizováno

Nizozemský sudí téměř zničil tolik očekávanou osmifinálovou konfrontaci fotbalových gigantů na Stamford Bridge. Kuipers totiž už po půlhodině neskutečně přísně vyloučil největší hvězdu Paris SG Ibrahimovice, na opačné straně toleroval daleko ostřejší zákrok Diega Costy. Domácí Chelsea jeho velkorysosti ovšem nevyužila. Navzdory početní převaze trvající 90 minut uhrála v prodloužení pouze remízu 2:2, která ji z Ligy mistrů vyřadila. Mnichovský Bayern naproti tomu postoupil mezi osm posledních naprosto bezproblémově. Proti Doněcku hrál přesilovku celé utkání a využil toho ke kanonádě 7:0, kterou atakoval střelecký rekord Champions League.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Míč končí po hlavičce Thiaga Silvy (není na snímku) z PSG v prodloužení v síti brankáře Chelsea Thibauta Courtoise.

Článek
Fotogalerie

Mourinho se zdraví před zápasem s dětmi

Co jiného Ibrahimovicovi a spol. zbývalo, než vsadit na aktivní fotbal? Domácí remíza 1:1 a tudíž povinnost skórovat u Temže k tomu hosty nutila. Podobná režie samo sebou Mourinhovu týmu vyhovovala, neboť se mohl soustředit na propracovanou defenzívu, kterou mistrně ovládá, a čekat přitom na příležitost k rychlým výpadům.

Henry: Sudí ten zápas zničil

Zvláště, když po půlhodině získala Chelsea početní převahu, neboť nizozemský sudí Kuipers vyloučil hlavní soupeřovo eso Ibrahimovice. Hodně přísně, protože švédský snajpr sice do skluzu šel, ale Oscara přímo nezasáhl.

„Podle mého trochu tvrdý trest," glosoval červenou kartu bývalý kapitán Manchesteru United a momentálně asistent Hodgsona u anglické reprezentace Gary Neville, když opakované televizní závěry ukázaly, že noha Oscara byla výš a kolíky jeho kopaček mířily na nohu Zlatana.

Dvě minuty před přestávkou ovšem rozhodčí svou přespřílišnou přísnost vykompenzoval, neboť po zákroku Cavaniho na Diega Costu mohl bez uzardění nařídit penaltu. V ten moment si však zahrál na slepého a nechal tudíž Paris SG žít.

„Sudí tenhle zápas prostě zničil," reagoval v televizním studiu někdejší francouzský reprezentant hrající léta za Arsenal Thierry Henry.

Měl pravdu, protože Kuipers zápas absolutně nezvládl. Když totiž Diego Costa čtvrthodiny před koncem skopnul zezadu Thiaga Silvu, tasil Nizozemec jen žlutou. V řadách hostujícího celku se tak pocity křivdy samo sebou ještě víc umocnil.

Až prodloužení rozhodlo

I v deseti bylo totiž Paris SG lepším celkem a jen málo chybělo, aby se na Stamford Bridge ujalo vedení. V 58. minutě totiž střela Cavaniho z ostrého úhlu skončila jen na tyči Courtoisovy brány. Přesto hosté s nepřízní osudu bojovali a i na vedení Chelsea obstarané Cahillem dokázali odpovědět. Paradoxně zásluhou někdejšího hráče Blues Davida Luize, který poslal zápas do prodloužení.

Hned v jeho úvodu si ovšem sáhl Thiago Silva při hlavičkovém souboji s Cahillem v šestnáctce na míč rukou a Hazard proměněnou penaltou přiblížil Chelsea ke čtvrtfinále.

Oslabený a logicky vyčerpaný francouzský celek se ale ještě jednou vzepjal. Bojoval, hrál srdcem, dal do prodloužení všechno. Cavani ještě svou příležitost nevyužil, šanci Thiaga Silvy bravurně zlikvidoval Courtois, ale nakonec se právě brazilský zadák Thiago Silva přece jen hlavou trefil a Paris SG postoupil mezi osm nejlepších.

Však se také na něj valila chvála ze všech stran. „Od PSG to byl jeden z nejlepších výkonů, který jsem kdy viděl od týmu hrajícího v deseti lidech," napsal hned po zápase na twitteru Wayne Rooney.

Tři minuty a pak už jen exhibice

Za tři minuty nebylo co řešit... Ukrajinský mistr totiž velice záhy procitl ze snění, že by se snad mohl postarat o překvapení. Nejenže prohrával, ale ještě přišel o Kučera. Ten totiž v šestnáctce sestřelil Götzeho, spatřil červenou a navíc nabídl domácím penaltu, kterou Müller pochopitelně proměnil.

„Moment, který ovlivnil celou odvetu. Museli jsme zareagovat střídáním i změnou taktiky," přiznával o přestávce rumunský kouč na lavičce Šachtaru Mircea Lucescu, jak moc ovlivnil zkrat zkušeného, dvaatřicetiletého stopera jeho plány.

Bayern vedl a v početní převaze měl duel ve své režii. Držel míč, kombinoval na jistotu, čekal na svou chvíli. Druhý gól jistoty však půlhodiny nepřicházel, neboť Robben ve skluzu na přihrávku Lewandowského nedosáhl, Ribéry brankáře Pjatova nepřelstil a druhou penaltu za reklamovanou ruku v šestnáctce už skotský sudí neodpískal.

Až Boateng svůj tým uklidnil, neboť mu nedalo sebemenší práci dopravit do sítě balón, který po Lewandowského střele Pjatov jen vyrazil.

„Na dvougólovou ztrátu už nešlo v početním oslabení reagovat. Zvláště, když jsme měli proti sobě tak silného soupeře, jakým je Bayern," uznal Lucescu, jehož svěřencům šlo po změně stran už jen o to, aby zabránili debaklu.

Snaha to byla ovšem marná, neboť Guardiolovo mužstvo se rozjelo a nebohé Ukrajince vyprovodilo se sedmibrankovým přídělem. K vyrovnání střeleckého rekord Ligy mistrů měl Bayern blízko, ale aby nasázel Šachtaru osm gólů jako Liverpool v listopadu roku 2007 istanbulskému Besiktasi, to už nestihl.

Odvety osmifinále fotbalové Ligy mistrů:
Chelsea FC - Paris St. Germain 2:2 po prodloužení (1:1, 0:0)
Branky: 81. Cahill, 96. Hazard z pen. - 86. David Luiz, 114. Thiago Silva. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra (všichni Niz.). ČK: 32. Ibrahimovic (PSG). Diváci: 37 692. První zápas: 1:1, postoupil Paris SG.
Chelsea: Courtois - Ivanovič, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Matič (84. Zouma) - Ramires (91. Drogba), Oscar (46. Willian), Hazard - Diego Costa. Trenér: Mourinho.
PSG: Sirigu - Marquinhos, Thiago Silva, David Luiz, Maxwell - Verratti (82. Lavezzi), Thiago Motta, Matuidi (82. Rabiot) - Cavani, Ibrahimovic, Pastore (118. Van der Wiel). Trenér: Blanc.
Bayern Mnichov - Šachtar Doněck 7:0 (2:0)
Branky: 4. z pen. a 52. Müller, 34. Boateng, 49. Ribéry, 63. Badstuber, 75. Lewandowski, 87. Götze. Rozhodčí: Collum (Skot.) - MacGraith (Ir.), Chambers (Skot.). ČK: 3. Kučer (Šachtar). Diváci: 70 000. První zápas: 0:0, postoupil Bayern.
Bayern: Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber (67. Dante), Alaba - Schweinsteiger - Robben (19. Rode), Müller, Götze, Ribéry (59. Bernat) - Lewandowski. Trenér: Guardiola.
Šachtar: Pjatov - Srna, Kučer, Rakickij, Ševčuk - Fred, Stěpaněnko - Douglas Costa (79. Wellington Nem), Alex Teixeira (70. Ilsinho), Taison (9. Krivcov) - Luiz Adriano. Trenér: Lucescu.

Reklama

Související témata: