Hlavní obsah

Griga: Sehráli jsme vyrovnanou partii, nemusíme se stydět

PRAHA

Nejlepší výkon v letošní Lize mistrů předvedli v úterý i přes dvoubrankovou porážku fotbalisté pražské Sparty. Premiéru v milionářské soutěži si v duelu s Arsenalem na lavičce letenského týmu odbyl Stanislav Griga, jehož svěřencům se nepodařilo uhlídat kanonýra Thierry Henryho, jenž vstřelil oba góly Arsenalu.

Článek

Grigu i jeho spolupracovníky příjezd Henryho, který posledních šest týdnů laboroval se zraněním, trochu překvapil. "Miroslav Jirkal sledoval Arsenal v Anglii a po jeho návratu jsme byli přesvědčeni, že Henry nepřijede. Hráč jeho formátu ale zvládne i takové situace. Rád bych zdůraznil, že naše příprava na utkání by se neměnila, ani kdyby bylo jasné, že Henry nastoupí. Možná bychom se jen věnovali víc rozboru jeho hry," uvedl kouč Sparty při středečním setkání s novináři.

Francouzský reprezentant se na hřišti objevil už v patnácté minutě a prakticky hned dal o sobě vědět. Jak vnímal jeho činnost Griga, kdysi sám aktivní útočník? "Jeho hra, to je lahůdka. Po první obdržené brance jsem říkal asistentu Šilhavému, že je vážně unikát. Druhá věc je, jak jsme řešili situaci, kdy se dostal na dostřel. Po utkání jsem chvíli hovořil s trenérem Wengerem a říkal jsem mu, že takového Henryho bychom také potřebovali. On jen lakonicky odvětil, že žádný takový už není," prohlásil s úsměvem Griga.

Jak byste ohodnotili výkon Sparty v utkání s Arsenalem?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Hra ve středu dobrá, v šestnáctkách horší

Letenský lodivod své svěřence připravoval především na středovou řadu Arsenalu. "Tam jsme nehráli špatně. Přechod do obranné a útočné fáze byl dobrý. Slabší jsme byli v obou šestnáctkách. Hráčům Arsenalu jsme mnoho nedovolili, jim ale stačilo využít to, co dostali. Tím ale nevytvářím alibi hráčům, snažím se o reálné hodnocení situace. Sehráli jsme vyrovnanou partii, za kterou se nemusíme stydět. Říkat, že bychom měli Arsenal porazit by nebylo spravedlivé vůči hráčům," je přesvědčen Griga.

Sparta podle něj sehrála zápas na maximu možností, posunout se herně výš ale v silách mužstva je. "Je ale potřeba posílit. I v úterý bylo cítit, že kádr není ideálně široký. Není příliš alternativ vpředu, řešíme středovou řadu. Pokud by byl Poborský, Sivok, byla by větší šance uspět. Už samotná konkurence hráče motivuje," má jasno.

Diváci i přes prohru tleskali

Griga se snaží kádr obohatit, přistoupí v zimě k větší přestavbě? "Mužstvo prošlo rekonstrukcí v létě, přes zimu by se tedy nemělo příliš měnit. Někdo ale přijít musí. Mezery máme na postu krajního záložníka, kde střídáme jen Poláčka, Kisela a Pospěcha. Matušovič potřebuje hrát vpředu, je to útočník," naznačil, které posty Spartu nejvíc pálí.

Pokud postaví kádr podle svých představ, kdy bude mít Sparta na to, aby porazila i Arsenal? "Není to jen o bodech za vítězství. Budu rád, když budeme při duelu s podobným klubem schopni srovnat krok v držení míče a vytvoříme si čtyři vyložené šance. Pak mě nebude mrzet, když prohrajeme 0:1," odvětil pragmaticky.

Jedna věc je po příchodu Grigy jasná, na Letné se zase domácím tleská. Všiml si úterní reakce prořídlého publika, které i přes prohru hráče ocenilo? "Poslední, co jsem říkal při taktické přípravě bylo, že lidé citlivě poznají, zda mužstvo hraje srdcem. Chtěl jsem, abychom si svou hrou potlesk zasloužili," přiznal kouč Sparty.

Reklama

Související témata: