Hlavní obsah

Pomůže Vrbova aura zlomit Plzni rumunské prokletí?

Bukurešť/Plzeň

Spalující vedra zažívali plzeňští fotbalisté už doma a teď je v Bukurešti moří znovu. V rumunském hlavním městě, kde Vrbovy svěřence čeká v úterním podvečeru první díl třetího kvalifikačního předkola Ligy mistrů s tamní Steauou, totiž šplhají teploty k 34 stupňům. Nic příjemného, nicméně Západočeši jsou přesvědčeni, že na Národním stadiónu konečně zlomí rumunské prokletí a udělají první krok do pohárové Evropy. „A to přesto, že si domácí hodně věří,“ poznamenal Milan Petržela, který nemá na konfrontaci s rumunskými celky nejlepší vzpomínky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Minule po konfrontaci s rumunskou Astrou si držel Milan Petržela hlavu v dlaních, teď věří, že bude jeho Plzeň úspěšnější.

Článek

Plzeň před kvalifikací LM

Už dvakrát narazila Plzeň v evropských pohárech na protivníka z Rumunska a pokaždé vyhořela. S Ploještí, stejně jako loni s Astrou Giurgiu.

Rumuni si na Plzeň hodně věří

„A když ji vyřadila Astra, dokážeme to také. Máme lepší a silnější mužstvo," pravil sebevědomě majitel bývalé Steauy přejmenované nyní na FCSB Gigi Becali, jakmile los rozhodl o složení dvojic a přiřkl jeho týmu Viktorii.

„Pravdou je, že se Rumunům hraje proti nám asi dobře. Jsou sebevědomí, uvolnění, klidní, věří si," přiznává Petržela, který byl u toho, když loni v Evropské lize doma Západočeši s Astrou prohráli a v odvetě s ní uhráli remízu.

Tentokrát by ji pochopitelně na Národním stadiónu v Bukurešti brali, protože by byla dobrou výchozí pozicí před druhým zápasem, který hrají za týden doma.

„Ale pozor, Steaua je těžkým soupeřem. A nejen proto, že je rozehranější, neboť má za sebou už dvě ligová kola. Je to hodně dobrý tým v útočné fázi, navíc rychlostně vybavený," připomínal svým svěřencům trenér Pavel Vrba.

„Viděli jsme je na videu. S balónem to umí, strkají si ho nakrátko, v ofenzivně jsou skutečně silní. Musíme si dát pozor na jejich náběhy do naší šestnáctky, kam se vrhají v pěti šesti lidech," přizvukoval trenérovi Petržela, který si vybavil i nebezpečného Alibece, jenž loni ještě v dresu Astry Giurgiu proti Plzni hrál a gólem ji pomohl porazit.

Setkání se starým známým z Astry

Teď nosí ve Steaue kapitánskou pásku a nebezpečný je ještě víc. „Hodně nepříjemný fotbalista. Velký, silný, rychlý. Ale nemůžeme se soustředit jen na něho, musíme být na soupeře nachystaní jako tým," ví o kvalitách protivníka své Petržela.

Staronový trenér Viktorie Pavel Vrba to ví také, přesto svým svěřencům věří. „Sledovali jsme Steauu v obou ligových zápasech, takže informace o ní máme. Rumunské celky už několikrát česká mužstva potrápily, ale věřím, že uspějeme," netají Vrba, kterého uklidňuje i to, že hráči zranění během rakouského soustředění se dávají postupně do kupy a třeba Limberský by už mohl mít v úterý k dispozici.

„Věříme, že trenér si zpátky do Plzně přinesl i štěstí, které vždycky míval," narážel Petržela na Vrbovu vítěznou auru, která Viktorii už dvakrát pomohla k postupu do základní skupiny Ligy mistrů.

„Chtěl bych si ji zahrát i potřetí. Je jen na nás, abychom za tímto přáním vykročili už v Bukurešti," uvědomoval si, že záležet bude především na hráčích, zda je panující vedra a sebevědomá Steaua nespálí hned v prvním duelu.

Vyřadí Viktoria Plzeň ve 3. předkole Ligy mistrů tým FCSB?
Ano
54,4 %
Ne
45,6 %
Celkem hlasovalo 3935 čtenářů.

Reklama

Související témata: