Hlavní obsah

Anglii předpověděla manželka, nicméně bitvu s Citizens by Vaclík klidně oželel

Praha

Lídr Premier League a jeden z hlavních aspirantů na vítězství v Lize mistrů! Ve famózní formě hrající Manchester City přisoudil los nejprestižnější klubovou soutěže Evropy pro jarní osmifinále Champions League švýcarské Basileji, jejíž branku hájí Tomáš Vaclík. V základní skupině čtyřmi čistými konty přispěl k postupu z druhé příčky a rekordnímu bodovému zisku v klubové historii. Dokonce i skalp Manchesteru United si s parťáky připsal. Po pondělním losu však osmadvacetiletý rodák z Ostravy připustil: „Těžší protivník v osudí nebyl!"

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Tomáš Vaclík z Basileje čelí střele Anthonyho Martiala z Manchesteru United.

Článek

Jak jste los osmifinále Ligy mistrů sledoval?

Po sobotním vítězství nad St. Gallenem jsme dostali dva dny volna, takže jsem byl doma a na los se díval s ženou a dcerkou. Manželka už v předstihu říkala, že poletíme zase do Anglie. Docela její tipy vycházejí, protože už před losem skupiny prorokovala, jak nám nalosují Benfiku Lisabon.

Nakonec na vás z pětice anglických klubů připadl Manchester City.

Dostali jsme nejtěžšího soupeře, který byl v osudí. Druhou sezónu pod Guardiolou mají úžasnou. Vedou suverénně Premier League, kde vlastně neprohráli jediný zápas. V Lize mistrů prošli do další fáze suverénně a klopýtli až v posledním utkání, kdy navíc nejdůležitější hráče šetřili pro ligové derby s United. Hrají hezký fotbal, střílejí spoustu branek.

Koho jste si přál pro úvodní jarní kolo?

Tottenham Hotspur. Šlo by rovněž o anglického protivníka, ale určitě přijatelnějšího.

Jaké byly bezprostřední ohlasy na los?

Většinou mi lidé psali, že jsme moc štěstí neměli. I celkové ohlasy ve Švýcarsku na sociálních sítích vyznívají, že k nám los nebyl ani trošku milosrdný. Chceme se zkusit porvat o postup. Ale je jasné, že mezi šestnácti posledními soupeři Ligy mistrů si těžko my, jako Basilej, najdeme velmi složitě protivníka, o němž si řekneme: To je super. Něco takového je spíše nemožné.

V klubu převládala po postupu ze skupiny touha střetnout se s někým z gigantů, nebo byl přáním soupeř, přes něhož můžete projít do čtvrtfinále?

I kdybychom dostali AS Řím, Tottenham nebo třeba Liverpool, bylo by bláhové si myslet, že bychom byli favorit, v některém z těch dvojzápasů. Ale je třeba vidět, že cíl jsme splnili a do jarní fáze evropských pohárů postoupili. Že jde o Ligu mistrů je skvělý bonus. A narazíme na jeden z nejlepších týmů planety, což bude obrovský zážitek a skvělá zkušenost.

Viděl jste některé z posledních zápasů Manchesteru City?

Oba duely s Neapolí v základní skupině Ligy mistrů. Byl to oboustranně super fotbal. Citizens hrají od gólmana. Guardiola si přivedl Edersona z lisabonského Benfiky, který přesně do jejich systému zapadá. A když se je někdo snaží napadat a hrát vysoký presink, stejně si s tím rychle poradí, protože mají vpředu Sterlinga, Saného či Agüera. Disponují všemi herními variantami, které by podle mého top světový tým měl mít. Jsou vážně velice silní.

Který z hvězdných útočníků je vás coby brankáře největším strašákem?

Mám pocit, že všichni dávají spoustu branek. Není to jako v případě Realu Madrid, kdy absolutně gólově vyčnívá Cristiano Ronaldo. Nebo v Barceloně zase dominuje Lionel Messi. Tady má Agüero v Premier League devět tref, stejně jako Sterling, osm branek dal Jesus Gabriel... A když se náhodou nedaří útočníkům, tak za ně zaskočí záložníci jako Sane či De Bruyne.

Lze spoléhat, že do února forma Citizens trošku vyprchá? Nebo bude spíše s přibývajícími týdny gradovat?

Je fakt, že k zápasu dojde za necelé tři měsíce a Manchester čeká velké zápasové zatížení, protože v Anglii se během vánočních svátků hraje bez přestávky, naopak ještě intenzivněji. Na druhou stranu nás zase čeká z velké míry jen přípravné období s přátelskými zápasy. Těžko tedy odhadovat formu v době střetu. Nicméně myslím, že ani v únoru se nic nezmění na tom, že Manchester City bude favoritem zápasu. Jednoznačným favoritem.

Reklama

Související témata: