Hlavní obsah

Šilhavého jasná volba. Pavelka bere roli válečníka

Praha

Když se reprezentační bárka pomalu potápí do beznaděje a průměru, zachránit ji musí nejen nový trenér, ale především čerstvé síly, na něž vsadí. V případě fotbalového národního týmu třeba David Pavelka, který se před pokračováním Ligy národů vrátil po dvou letech.

Vždycky jsem se stylizoval do role bojovníka, říká David Pavelka Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Pavelku jsem měl v Liberci, skvělý kluk i hráč, typologicky válečník. Takové hráče mám rád. Tureckou ligu hraje pravidelně, za mě jasná volba," zdůvodnil kouč Jaroslav Šilhavý, proč jeho slovo padlo také na sedmadvacetiletého záložníka Kasimpasy.

Jeho bývalý svěřenec hozenou rukavici rád přijímá. „Slyšel jsem, co o mně prohlásil trenér. Vracím se s velkou chutí. Známe se dlouho z Liberce. Když ho do funkce uvedli, doufal jsem, že časem bych mohl šanci dostat i já. Překvapilo mě ovšem, že hned," líčí své pocity David Pavelka.

Novou kapitolu začíná s jedním velkým přáním. „Chci reprezentační nit navázat jinde, než jsem končil. Vymazat tedy z hlavy poslední zápas v základní sestavě, který byl jeden z mých nejhorších," poukazuje velmi kriticky na porážku 0:3 v Německu.

Jarolímovi nic nevyčítá

S Šilhavého předchůdcem Jarolímem byl naposledy v kontaktu před zájezdem do Číny, ale do nominace se nakonec nevešel. „Trenér sázel na jiné hráče, což respektuji. Návrat tedy neberu jako zadostiučinění. Vždy jsem říkal, že se nepočítám ke členům kostry mužstva. Snažil jsem se dva roky makat, abych dostal další šanci," ujišťuje Pavelka.

Pod Šilhavým působil v Liberci v letech 2013-2014. Sám je zvědavý, jakým stylem bude reprezentace hrát.

„S Libercem jsme v Evropě slavili úspěch poctivou defenzivou a měli propracované protiútoky, na které jsme měli hráče. Tenkrát jsme překvapili silné Udine. Všichni se vyvíjíme, i trenér, se Slavií hrál potom trochu jiný fotbal. Nechtěl bych mu úplně nějakou charakteristiku vnucovat, protože se umí hodně přizpůsobit zápasům a soupeřům," avizuje Pavelka.

Reklama