Hlavní obsah

Penaltový rozstřel by mohl uzavřít gólman Čech

SEEFELD

Penaltový rozstřel bude vyvrcholením nedělní bitvy v Ženevě mezi Českem a Tureckem, pokud se nerozhodne v normální hrací době. Na velkém turnaji Češi zažili penaltový rozstřel naposledy před dvanácti roky v semifinále s Francií na EURO v Anglii. Tehdy postoupili. Před šesti roky si to se stejným soupeřem zopakovala jednadvacítky ve finále ME své věkové kategorie v Basileji, a také uspěla.

Článek

Někteří hráči tento rozstřel pamatují, především Petr Čech, který ho ovládl. Turci s rozstřelem nemají z reprezentačních akcí zkušenosti žádné. Z klubových ano. Gólman Volkan vychytal ve osmifinále Ligy mistrů Sevillu, když hájil branku Fenerbahce. Ještě čerstvější zkušenost má Petr Čech z finále Ligy mistrů s Manchesterem v Moskvě. Tehdy chytil penaltu Cristianu Ronaldovi, ale Chelsea přesto neuspěla.

Někteří čeští fotbalisté si zkoušeli penalty už na pátečním tréninku, ale hlavní porce přijde v sobotu dopoledne. Někteří hráči jsou na penalty skoro stoprocentní, jiní by mohli být v první pětce nebo v pokračování. „Jsem určený v zápase jako první. Nemám s tím problém. Klidně na ni půjdu i v rozstřelu,“ říkal Právu s ledovým klidem Marek Jankulovski.

„Já jsem určený jako druhý a také z toho nemám obavy, i když samozřejmě hodně záleží na momentálním rozpoložení hráče. Svůj dosud jediný gól v reprezentaci jsem dal z pokutového kopu. Věřím si na ně,“ přidal se Tomáš Galásek. Na třetí by mohl jít Jan Koller, i když tu poslední v přípravě s Polskem na Kypru nedal. „To se stává, nemám s penaltami problém. Samozřejmě musím být na hřišti,“ konstatoval.

Čech by si na penaltu věřil

Na čtvrtou by si věřil Libor Sionko... „Proč ne? Na kteroukoliv v pořadí, ale záleželo by, jak by se mi zápas povedl. Když se hráči v utkání nedaří, může se to projevit v rozstřelu zvýšenou nervozitou,“ uvedl autor jediného českého gólu proti Portugalcům, který hraje ve výborné formě. Na pátou by mohl jít klidně Petr Čech. Má perfektní nákop, tvrdou ránu, je kliďas...

„Kdyby mě trenér určil... Ale jsou tu jiní hráči, kteří je umějí,“ pravil Čech s úsměvem a dodal: „Myslím, že penalty nebudou a vyhrajeme bez nich. Už jsem prošel hodně rozstřelů a jsem na ně připravený. Bilance není podstatná. Tenhle rozstřel by byl jiný.“

V úvahu na penalty přicházejí také Zdeněk Grygera, David Jarolím, Stanislav Vlček, Tomáš Ujfaluši, Milan Baroš nebo Václav Svěrkoš. „Já snad ne, naposledy jsem ji v soutěžním utkání kopal v sedmnácti letech... Od té doby se jim nevěnuji. Šel bych jen v případě největší nutnosti,“ nehrnul se do penalt David Rozehnal.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák.

Reklama

Související témata: