Hlavní obsah

Irové se snaží zbavit neúspěšného trenéra Stauntona

DUBLIN

Ani špatné výkony irských fotbalistů v kvalifikaci na mistrovství Evropy nepřiměly trenéra Steva Stauntona k myšlenkám na rezignaci, vedení svazu s ním ale není spokojeno a snaží se jej odvolat. Kouč jakékoli dohody odmítá a chce vyplatit celou smlouvu. Sám Staunton přiznává, že na konci týdne už asi ve funkci nebude.

Článek

Soupeř českého týmu v kvalifikační skupině D už přišel o možnost postoupit na šampionát, navíc se topí v herní i výsledkové krizi. Irové chtěli sérií podzimních zápasů nakročit k postupu, jenže už v prvním z nich zaváhali remízou na Slovensku, z Prahy si odvezli prohru 0:1 a naděje definitivně ztratili domácími remízami s Německem a Kyprem. Při nich už publikum na stadiónu Croke Park volalo po Stauntonově vyhazovu.

Trenér se ale k odchodu nemá. Přes média už vedení svazu vzkázal, že žádný odchod dohodou nepřipadá v úvahu, pokud jej chtějí funkcionáři vyhodit, mají tak učinit i s doplacením zbytku smlouvy, která má trvat ještě dva roky a měla by Stauntonovi přinést celkem 800 tisíc eur (asi 22 miliónů korun).

Rozpačité výsledky

Ve funkci je od ledna 2006. Irové pod jeho vedením kráčeli od jednoho rozpačitého výsledku k druhému. Vloni v říjnu prohráli na Kypru 2:5, letos v únoru na půdě San Marina jen se štěstím doklopýtali k výhře 2:1.

Teprve osmatřicetiletý trenér patří k legendám irského fotbalu, jako hráč drží rekord v počtu startů v reprezentaci. Staunton však postrádá trenérské zkušenosti, pouze půl sezony pomáhal jako hrající asistent trenéra v třetiligovém anglickém Wallsallu.

Odpovědnost za neúspěch v kvalifikaci odmítá a vinu svaluje na sérii zranění, nepřátelství ze strany médií či těžkou skupinu. Podle britského deníku Guardian už Irové jednají s Davidem O'Learym, Stevem Coppellem, Paulem Jewellem a Johnem Aldridgem.

Reklama

Související témata: