Hlavní obsah

Vrba: Čekáme, až doroste generace hráčů ročníku 1983 a mladší

SENEC

Až dozraje generace hráčů ročníku 1983 a mladších, může Slovensko vystoupit ze stínu evropských velikánů. Parta kolem kreativních záložníků Marka Sapary nebo Marka Hamšíka by prý v horizontu dvou až čtyř let mohla zatopit i české reprezentaci. "Zatím nemáme takové zkušenosti ani kvalitu," řekl ČTK český asistent u slovenského národního celku Pavel Vrba.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fanoušci slovenských fotbalistů před utkáním s ČR - Ilustrační foto

Článek

Výkonnostní nůžky mezi slovenským a českým fotbalem se po rozpadu federace nerozevřely tak výrazně jako v hokeji, přesto není bilance vzájemných zápasů nic, čím by se východní soused mohl chlubit. Jedna výhra z pěti vzájemných zápasů, z posledních tří utkání ani bod a skóre 1:10. "Už to někde v novinách trefně vystihl hlavní trenér Ján Kocian. Česko má hráče ve špičkových evropských klubech, kde působí na klíčových postech, my teď sázíme na hráče, kteří by se jimi jednou mohli stát," vysvětlil Vrba.

Perspektivou do budoucna jsou hlavně dva muži. Středopolař Hamšík září v barvách Neapole ve své premiérové sezóně v Serii A, jiný špílmachr Sapara, který se před čtyřmi lety neuchytil na testech v Baníku Ostrava, vede norský Rosenborg k překvapivému postupu z Ligy mistrů. "Čekáme, až dozraje ročník 1983 a mladší hráči. Hamšík, Hološko, Michalík nebo třeba Švento. Nevím, jestli už v další kvalifikaci mistrovství světa, ale určitě v té další na Euro za čtyři roky by se tým mohl dostat na svůj výkonnostní vrchol. Vidím to v horizontu dvou až čtyř let. Každopádně v dalším kvalifikačním cyklu by už měl být znát posun," mínil Vrba.

Zvuk má slovenský fotbal na starém kontinentu už dnes. Velký úspěch však zatím stále schází, Slovensko se nikdy neprobojovalo do závěrečného turnaje mistrovství světa nebo Evropy. I proto, že výsledkově nezvládlo prakticky žádný významný duel v kvalifikaci.

Hráči musí nabrat zkušenosti

"Nebudu rozebírat minulost, protože u týmu nejsem zase tak dlouho. Je to ale přesně o tom, co už jsem říkal. Naši hráči zatím nejsou tak zkušení a nemají odehráno tolik těžkých zápasů. Rosický, Čech, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski nebo Galásek hrají ve špičkových klubech a v nich jsou navíc i vůdčími osobnostmi. Své týmy v zápasech proti dalším mimořádně silným soupeřům táhnou a to se musí projevit. Ale třeba Hamšík nebo Sapara by se do takových klubů taky mohli dostat a reprezentace z toho pochopitelně může těžit," uvedl Vrba, trenér slovenského mistra ze Žiliny.

Právě Žilina v srpnu ukázala, že se výrazně zmenšila i propast mezi českou a slovenskou ligou. Chybělo jen málo, aby Vrbův tým sprovodil Slavii z druhého předkola Ligy mistrů. "Slovenský fotbal je orientován více na ofenzivu. Zdá se mi, že některé ligové zápasy jsou zajímavější co do počtu šancí a gólů, ale zase na úkor taktiky a disciplíny. V tomto směru je česká liga kvalitnější, taková chytřejší," tvrdil Vrba.

Zápasy proti Čechům jsou za východní hranicí událostí roku a otázkou cti. Fanoušci odpustí cokoliv, jenom ne prohru v bitvě proti bývalému federálnímu partnerovi. Na vypjatou atmosféru v minulosti často doplatili hokejisté, kteří podlehli emocím a přílišná motivace jim svazovala ruce. "Určitě je to jiný zápas, než kdybychom hráli třeba s Polskem. Máme ale v kádru hráče, kteří s takovými zápasy mají zkušenost z klubů. Nemyslím, že by nás to mělo svazovat. Naopak věřím, že to Čechům co nejvíce ztížíme," podotkl Vrba.

Reklama

Související témata: