Hlavní obsah

Chvalovský si na Kypru prodlužuje mládí, lepší angažmá ještě neodepsal

Tomáš Fliegl (Larnaka)Sport.cz

Spokojený je ve svém aktuálním angažmá fotbalový brankář Aleš Chvalovský. Bývalý gólman Blšan chytá v kyperském týmu Apollon Limassol už třetím rokem a odchod zatím neplánuje. „Ambicí jsem se ale ještě nevzdal,“ věří přesto v přestup do kvalitnější evropské soutěže osmadvacetiletý Chvalovský.

Článek

Chvalovský chytal v Blšanech, kde také pomáhal organizovat chod klubu. Zkoušel se také prosadit v německém VFB Stuttgart. Kvalitnější soutěž by si rád ještě vyzkoušel. „Ambicí jsem se ještě nevzdal. Místní nejvíce odcházejí do Řecka. Tam já bych nechtěl, neviděl bych v tamní lize žádný posun,“ řekl Chvalovský českým novinářům v Larnace několik hodin před středečním kvalifikačním utkáním Kypr - Česko.

Gólman je dalším z českých fotbalových zástupců, kteří si vyzkoušeli angažmá na ostrově ve Středozemním moři. Na Kypru působili trenéři Havránek, Ščasný či Uhrin starší, nyní zde české barvy zastupují bývalí hráči Slavie Tomáš Kuchař a Jan Vorel (Aris Limassol) či ex-sparťan Pavel Pergl (AEK Larnaka).

Lukrativní ostrovní angažmá

Syna bývalého předsedy ČMFS přinesla podle jeho slov na Kypr náhoda, přesto své volby nelituje. „Je to prodloužení mládí. Zklamaný rozhodně nejsem, navíc je to zde finančně lukrativní,“ připustil důležitý aspekt svého angažmá. V Limassolu navíc bydlí v rezidenční čtvrti na pláži a k moři to má jen několik kroků. I na řízení vlevo si zvykl. „To je otázka dvou dnů. Navíc zde mám dvě auta a jedno má normálně volant vlevo jako u nás.“

Fotbalový život může být v jihovýchodní části Evropy zajímavý. V klubech se často nedá mluvit o koncepční práci, trenérská úmrtnost je vysoká. „Je to tu hodně bouřlivé, trenéři se mění klidně čtyřikrát za sezónu. Nemám takové změny rád, je to nepříjemné. Ale sžívám se s novou situací, jsou to zkušenosti. Mentalita místních je typicky jižanská. Lidi jsou příjemní jen dokud se daří,“ připomněl gólman důležitý aspekt tamní nátury.

Kypr je příjemné místo pro dovolenou, ale dlouhodobě by tam fotbalista zůstat nechtěl. „Domov to samozřejmě není, chybí mi tu rodina. Třeba sestře se v srpnu narodila dcera a já jí ještě ani neviděl,“ lituje gólman.

Samotářem není

Na Kypru tráví čas sám, nebo za ním občas přijede přítelkyně Jitka Kocurová. „Přítelkyně tu bývá podle práce. Tak měsíc je tu a pak zase měsíc pryč,“ popsal režim vztahu se známou modelkou. „Od osmnácti let jsem osamostatněný, takže jsem na podobnou situaci zvyklý. Mám tu hodně přátel, za samotáře se nepovažuju. Hodně se vídáme se spoluhráči, což jsou Slovinci, Poláci, ale třeba i Rumuni,“ přiblížil okruh svých známých na Kypru Chvalovský.

Do České republiky se mistr Evropy do 21 let z roku 2002 dostane výjimečně. „V sezóně se do Prahy nedostanu, na jeden den to nemá smysl. Teď na Vánoce ale budeme mít tři nebo čtyři dny volna, tak snad derby v posledním kole před svátky nebudeme hrát až v neděli třiadvacátého místo soboty. Do Prahy se pak už dostanu jen o Velikonocích,“ popsal problémy při plánování cest do vlasti.

Přestože by si brankář rád vyzkoušel angažmá v jedné z předních evropských soutěží, konkrétní představu o svých další krocích nemá. „Budoucnost se těžko plánuje, přichází sama,“ uzavřel Aleš Chvalovský.

Reklama

Související témata: