Hlavní obsah

Podle Haška máme mužstvo, které Euro může vyhrát

PRAHA

Česká fotbalová reprezentace postoupila na ME 2008, což se například nepovedlo tradičnímu účastníkovi evropských šampionátů Anglii. Navíc český výběr postupuje na Euro z prvního místa a překvapivě až druhá příčka tak zbyla na Německo. „Máme mužstvo, které Euro v Rakousku a ve Švýcarsku může vyhrát. Určitě bychom měli pomýšlet na postup ze skupiny,“ řekl pro Sport.cz po úspěšně zvládnuté kvalifikaci bývalý reprezentant Ivan Hašek.

Článek

Národní tým začal kvalifikaci velmi dobře a po třech odehraných utkáních měl na kontě plný počet devíti bodů. Obzvláště výhra na Slovensku 3:0 v září roku 2006 ukázala vyspělost hry, kterou česká reprezentace disponuje. „Začátek kvalifikace jsme rozjeli dobře, v utkání s Německem byla krize. V té chvíli jsme asi nepočítali že bychom vůbec postoupili,“ řekl střelec sedmnácti reprezentačních branek Antonín Panenka.

Navíc se po nevydařeném utkání s Německem rozjela aféra s hotelovým pokojem, kam si údajně někteří reprezentanti pozvali v noci dámskou společnost. „Určitě to nemělo dobrý vliv na atmosféru v týmu. Také následný výkon proti Kypru byl velmi špatný, přesto výsledek 1:0 stačil,“ připomněl Panenka utkání, které brankou v 21. minutě rozhodl Radoslav Kováč.

V boji o postup na mistrovství Evropy za sebou nechali čeští fotbalisté výběr Německa, s čímž před kvalifikací asi málokdo počítal. „Je to ohromný úspěch, nechali jsme za sebou mužstvo, které bylo na loňském mistrovství světa hodnoceno jako jedno z nejlepších,“ řekl k závěru kvalifikace bývalý reprezentant Ivan Hašek.

Hašek: Je dobře, že se mladíci do reprezentace dostávají

Poslední dobou se také daří trenéru Karlu Brücknerovi úspěšně zapojovat nové hráče do kádru reprezentace. Skvělý výkon předvedl například proti Slovensku Zdeněk Pospěch, který byl sice do národního týmu nominován již několikrát, ovšem o stabilní místo v základu si říká svými výkony hodně hlasitě. K němu přibyli Pudil, Matějovský, Fenin, Kladrubský a další, kteří se budou prát o nominaci na závěrečný evropský šampionát.

„Je to jenom dobře. Myslím si, že je dobře, že se hráči dostávají do reprezentace už teď, aby potom v kvalifikaci na mistrovství světa a nakonec na samotné mistrovství světa byli hráči zabudovaní a mohli se předvést na šampionátu, který je sledován nejvíc ze všech,“ doplnil Hašek.

Ovšem ještě před mistrovstvím světa je zde evropský šampionát, kam se český tým probojoval s dalšími třinácti zeměmi. Pořadatelské země Rakousko a Švýcarsko měly účast na mistrovství zajištěnou automaticky. „Základ je postup ze skupiny, potom jsme schopni porazit každého, ale to samé platí i pro ostatní soupeře,“ prozradil na závěr bývalý internacionál Panenka.

Reklama

Související témata: