Hlavní obsah

Němečtí fotbalisté v generálce na Euro porazili Srby

PRAHA

Šest účastníků fotbalového mistrovství Evropy si na sobotu naplánovalo mezistátní zápas. Pro většinu z nich je to generálka na Euro, které začne přesně za týden. Jen Španělé a Francouzi, kteří do turnaje vstoupí později, budou hrát před odletem na šampionát ještě jednou v polovině příštího týdne. Francouzi v úterý s Kolumbií, Španělé ve středu se Spojenými státy.

Článek

Němcům se při loučení s fanoušky v Gelsenkirchenu dlouho nedařilo, ale nakonec Srbsko porazili 2:1. Trenér Joachim Löw po remíze s Běloruskem vyměnil útočnou dvojici, vpředu dostali příležitost Kuranyi a Gomez a celá základní jedenáctka byla zřejmě taková, jaká by měla za osm dní vyběhnout k premiéře na ME proti Polsku. Ale už v 18. minutě obranu zaskočil Jankovič a jedinou vydařenou akci hostů v prvním poločase korunoval gólem.

Vyprodaný stadion s 53 tisíci diváky, mezi nimiž byla i kancléřka Angela Merkelová, pak sledoval přehlídku zahozených šancí domácích. Jankovič mohl zasadit německým ambicím další ránu, ale jeho střelu zastavila tyč. Až 16 minut před koncem náhradník Neuville vyrovnal a kapitán Ballack pak z přímého kopu prostřelil zeď.

Portugalci, kteří budou na ME druhým soupeřem českých fotbalistů, dnes okusili radost z výhry poprvé od listopadu, kdy ještě v kvalifikaci porazili Arménii. Na poslední zápas před Eurem si pozvali soupeře podobného kalibru a nad Gruzií ve Viseu vyhráli 2:0. Svůj první gól v reprezentaci vstřelil Moutinho a těsně před přestávkou Simao proměnil penaltu.

Trenér Scolari dal v utkání příležitost téměř všem hráčům kádru, celé utkání odehrál jen obránce Ferreira.

Gelsenkirchen: Německo - Srbsko 2:1 (0:1)
Branky: 74. Neuville, 82. Ballack - 18. Jankovič. Diváci: 53.000.
Jurmala: Litva - Estonsko 1:0 (0:0)
Branka: 87. Mižigurskis.
Viseu: Portugalsko - Gruzie 2:0 (2:0)
Branky: 19. Moutinho, 45. Simao z pen.
Sestava Portugalska: Ricardo (46. Quim) - Bosingwa (61. Miquel), Pepe (62. Meira), Carvalho (46. Alves), Ferreira - Moutinho (71. Almeida), Petit (46. Veloso), Deco (46. Meireles) - Ronaldo (46. Quaresma), Gomes (62. Postiga), Simao (46. Nani).

Reklama

Související témata: