Hlavní obsah

Rusové výprask dostat museli, věděl své expert Vlastimil Petržela

PRAHA

A pak že se historie neopakuje! „Ale samozřejmě že se opakovat musela,“ tvrdí největší tuzemský znalec ruského fotbalu Vlastimil Petržela v narážce na semifinálový výprask sborné od Španělů. „Jinak to ani dopadnout nemohlo, protože podobný výkon, jako ve čtvrtfinále proti Nizozemcům, nebyli a nejsou Rusové schopni zopakovat. Na to je znám až moc dobře,“ nechal se slyšet, když pro Sport.cz rozebíral čtvrteční semifinalovou partii EURO ve Vídni.

Článek

Už před šampionátem trenér Vlastimil Petržela hlásal, že ruská reprezentace představuje dva extrémy - buď se jí daří a pak je schopna zahrát skutečně super, nebo se jí nevede a v ten moment zápas zabalí. „Což platí pro mužstvo, stejně jako pro jednotlivce. Vezměme takového Aršavina, kterého moc dobře z Petrohradu znám. Proti Holanďanům geniální, neboť praktikovaný styl mu vyhovoval a fotbal ho vyloženě bavil, takže v tu ránu se o něho začne zajímat Barcelona, proti Španělům ale utkání odchodil a byl naprosto neviditelný. A takoví jsou ruští fotbalisté všichni, takže pracovat s nimi je strašně těžké," ví z působení v Zenitu Petrohrad své Vlastimil Petržela.

Třeba se Aňukov nepomodlil

Podobných zkušeností a osobních poznatků vychrlí okamžitě spoustu. Třeba o Aňukovi...

„To je strašně pobožný člověk, který musí před každým utkáním do kostela. A než zápas začne, sedí tři čtvrtě hodiny v šatně s knížkou mezi koleny a modlí se.  Jakmile jsou jeho zvyklosti a rituály narušené, nejde mu to, což mohl být právě případ čtvrtečního semifinále proti Španělům,“ přidává Petržela další osobní zkušenost, která se pod výprask sborné ve vídeňském Prátru také mohla podepsat.

Složení obrany dost dobře nechápal

Hlavně se však pod něj podepsala celá ruská obrana, která ve druhé půli vysloveně kolabovala a jejíž složení v duelu proti Španělům Petržela dost dobře nechápal. Některé další Hiddinkovy tahy také ne.

„Jakmile jsem viděl, jakou obranu postavil, bylo mně jasné, že s Ruskem bude zle. Vždyť těm třem borcům z CSKA jsme dávali v ruské lize běžně dva tři góly my se Zenitem, takže jsme s nimi nikdy za mého působení v Petrohradu neprohráli," vzpomněl si expert na ruský fotbal Petržela. „A navíc - takový Žirkov je ofenzivním záložníkem a nikoli obráncem. Proto to také na této straně hořelo,“ bylo mu při sledování semifinále jasné, odkud Španělsko udeří.

Třicátníci stačit nemohli 

Do přestávky se ale ruská sborná držela. „To ještě dokázala výborně Španěly napadat ve čtyřech, pěti hráčích, nepouštět je na svou polovinu, odebírat jim míče, anebo je prostě faulovat. Ve druhé půlce ale reprezentanti sborné úplně odešli. Herně i fyzicky, což vzhledem k věku některých hráčů nebyl div. K smíchu s argumenty, že ruští fotbalisté nejsou tak znaveni, vyčerpáni a opotřebovaní, jako hráči jiných zemí. Vždyť oni mají za sebou také ligu a ti ze Zenitu Petrohrad tažení k triumfu v Poháru UEFA. A když k tomu připočtu věk třicátníků Zyrjanova, Semšova či Semaka, museli odpadnout. Jakmile dostali gól, padli, zápas zabalili a ve všech směrech lepší Španělé si dělali, co chtěli,“ připomíná Petržela.

Fotbalové Rusko je o extrémech 

Proč tedy Rusové tak bravurně zvládli čtvrtfinále? Jak je možné, že Nizozemce smetli? „Trenér Hiddink byl proti svým krajanům mimořádně motivovaný a vybláznil i hráče. Teď přišel opačný extrém. A ještě přijde. Po postupu se semifinále udělali z nizozemského trenéra v Rusku boha, protože se už viděli na evropském trůnu, po prohře a vyřazení v nich zavládnou pocity zhrzenosti  a začnou ho zatracovat. Moc dobře to znám,“ předvídá Petržela, co se po semifinálové porážce se Španělskem bude asi v Rusku dít.

Reklama

Související témata: