Hlavní obsah

Rakousko je z bezpečnostního hlediska na Euro 2008 připraveno

VÍDEŇ

Rakousko je z bezpečnostního hlediska na červnový evropský fotbalový šampionát dobře připraveno. Oznámili to ve čtvrtek ve Vídni členové mezinárodní komise, kteří tento týden navštívili všechna čtyři hostitelská města Eura 2008 v Rakousku a podrobně prověřili všechna bezpečnostní opatření.

Článek

"Komise navštívila v průběhu posledního roku Rakousko již potřetí a zaměřila se především na celkovou koncepci zajištění bezpečnosti v průběhu turnaje a na to, aby policejní reakce na případné problémy byly přiměřené," řekl Radim Bureš, který byl jedním z pěti členů komise. Bureš je předsedou stálého výboru evropské úmluvy k diváckému násilí při Radě Evropy.

"Koncepce v mnohém vychází z dobrých zkušeností Eura 2004 v Portugalsku a mistrovství světa 2006 v Německu," uvedl Bureš. "Její podstatou je nabízet veřejnosti přátelskou, vlídnou a spíše úsměvnou tvář policie a dalších bezpečnostních složek, přispívat k slavnostní atmosféře události, neprovokovat, nevyvolávat napětí hromadnou přítomností (na stadiónech bude například jen desetina přítomných policistů vidět), tlumit konflikty už v zárodku, ale zároveň být připraven i k razantnímu zásahu, pokud to bude potřeba."

Dialog, deeskalace, determinace

Rakouští pořadatelé podle něj tuto koncepci charakterizují třemi D, která zároveň označují i tři stupně zásahů. "Prvním je dialog, což vystihuje zásadu snažit se vyřešit případné problémy pokojně, diskusí. Následuje deeskalace, tedy zásah bezpečnostních sil bez použití donucovacích prostředků, a teprve na třetím místě je determinace, tedy zákrok speciálních zásahových jednotek," prohlásil Bureš.

Takový zásah ve středu nacvičovala více než tisícovka policistů z Vídně i okolí v blízkosti stadiónu Ernsta Happela v rámci ostrého cvičení, kterým vyvrcholila příprava zvláštní zásahové jednotky. Cvičení, které bylo hodnoceno jako úspěšné, simulovalo zásah proti bitce dvou znepřátelených fanouškovských táborů.

Rakouský ministr vnitra Günther Platter při prezentaci výsledků práce mezinárodní komise připomněl i další údaje týkající se zajištění bezpečnosti při šampionátu. Potvrdil, že v červnu budou obnoveny kontroly na hranicích Rakouska se sousedními zeměmi, i když jen v omezeném rozsahu a cíleně. Budou zaměřeny především na to, aby se do země nedostali problémoví fanoušci, kteří již v minulosti vyvolávali nepokoje.

Spoléhají i na preventivní opatření ostatních zemí

V tomto ohledu Rakousko i druhá pořadatelská země ME Švýcarsko spoléhají i na preventivní opatření ostatních zemí, které by měly v co největší míře zabránit již výjezdu těchto fanoušků, řekl Platter.

Mezinárodní spolupráce pak bude pokračovat přímo v dějištích šampionátu. Například z Německa přijede do Rakouska i do Švýcarska vždy 850 policistů. České fanoušky pak bude doprovázet zhruba dvacítka příslušníků české policie. Celkově bude v době mistrovství připraveno k nasazení v Rakousku 27 000 příslušníků bezpečnostních sil.

Reklama

Související témata: