Hlavní obsah

Přenosy z Eura v průměru sleduje tři čtvrtě miliónu lidí

PRAHA

V průměru tři čtvrtě miliónu českých diváků sledovalo každý ze 24 zápasů v základních skupinách a ve čtvrtfinále fotbalového Eura, které dosud televize Prima nabídla v přímých přenosech. Další čtyři zápasy, které vysílala ze záznamu, zhlédlo 100-170 tisíc lidí. Sledovanost Eura je podle dostupných údajů o něco nižší než u dvou předchozích evropských šampionátů, které vysílala Česká televize.

Článek

Prima je podle svého vedení s dosavadními výsledky spokojená. Průměrná sledovanost celého turnaje zřejmě ještě vzroste, neboť závěrečné zápasy většinou lákají nadprůměr zájemců.

Desetitisíce fanoušků sledovaly zápasy ve sportbarech a restauracích či na velkoplošných obrazovkách po celé zemi. Jejich počet se ale na rozdíl od televizních diváků nedá přesněji spočítat.

Z údajů, které Prima poskytla ČTK, vyplývá, že pouze u tří zápasů počet diváků překonal hranici miliónu. Stalo se tak u zápasů českého týmů, jehož utkání v základní skupině zhlédlo v průměru 1,44 miliónu příznivců. Vůbec nejsledovanějším zápasem byla dosud prohra s Tureckem 2:3 znamenající konec Čechů na turnaji, kterou vidělo na obrazovkách 1,91 miliónu lidí.

Prima je spokojena

Televizní zápasy bez účasti české reprezentace v průměru sledovalo 655 000 diváků. Nejvíce lidí si vybralo duel Němců s Poláky v základní skupině, bylo jich 884 000. Následuje čtvrtfinále Španělsko - Itálie (869 000 diváků) a další zápas základní skupiny mezi Nizozemskem a Itálií (839 000 diváků).

Co se týče všech utkání včetně účasti českých fotbalistů, větší zájem byl o čtyři čtvrtfinálové bitvy, které v průměru vidělo 775 000 lidí, boje v základních skupinách si v průměru nenechalo ujít zhruba 748 000 diváků.

Euro ještě neskončilo, a proto je podle mluvčí Primy Veroniky Smetákové na finální hodnocení brzy. "Jak ale ukazují čísla, český národ fotbalu fandí a v televizi ho sleduje. Jsme spokojeni s dosavadním průběhem i s přízní, kterou nám diváci projevují," uvedla na dotaz ČTK Smetáková.

U minulých šampionátů byla sledovanost vyšší

Podle údajů České televize vidělo všechny zápasy evropského šampionátu před čtyřmi lety v Portugalsku v průměru 967 00 českých televizních diváků, což bylo o 92 000 více než před osmi lety, kdy se turnaj konal v Nizozemsku a Belgii.

Také zájem o zápasy české reprezentace byl dříve vyšší. Před osmi lety tehdejší tři utkání v základní skupině zhlédlo v průměru 1,8 miliónu příznivců, před čtyřmi lety to bylo v pěti utkáních i přes postup do semifinále méně - v průměru 1,77 miliónu.

Reklama

Související témata: