Hlavní obsah

Ukrajinci zavřeli půl Kyjeva. Nevím, jestli všechno stihnou, bojí se Hübschman o EURO

Už osm let působí záložník české fotbalové reprezentace Tomáš Hübschman na Ukrajině. V zemi, která bude spolupořádat nadcházející mistrovství Evropy. Během angažmá v Šachtaru Doněck dokonale poznal, co čeká účastníky i fanoušky. Zblízka sledoval přípravy do poslední chvíle a sám je zvědavý, jak na Ukrajině vše zvládnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Michal Bílek a Tomáš Hübschman na tréninku české fotbalové reprezentace před utkáním s Maďarskem.

Článek

Když jste se vracel do Česka po skončení nejvyšší ukrajinské soutěže, jaká byla situace v pořadatelských městech šampionátu?

Ukrajinci pořád tvrdí, že vše stihnou, tak nezbývá než jim věřit. Ale při mém odjezdu ještě určité mezery byly. V Kyjevě nebylo otevřené nové letiště, v Doněcku také ne. Ve Lvově bylo, a pak ho kvůli úpravám zavřeli na pět dnů. Pořád tvrdí, že vše stihnou, tak musíme věřit. Jako všude ve světě prostě přetrvávaly určité finanční i organizační problémy, což se promítlo do některých časových skluzů. Stadióny i letiště chtěli mít na Ukrajině otevřené určitě dříve. Ale jde jen o celkový odraz současné situace ve světě.

Máte informace, jak probíhaly dokončovací práce?

Co se týče hráčů a realizačních týmů, jsou stadióny v normálu. Vím, že v Kyjevě dodělávali něco kolem zastávky metra. Zdálo se mi, že je toho fakt hodně. Ale teď podle posledních zpráv, co jsem dostal, zavřeli půlku Kyjeva a pokládali nový asfalt. Nevím, jestli vše stihnou dodělat. Myslím, že se maximálně snaží, aby vše bylo dobré. Ale někdy je prostě čas neúprosný a nelze ho zastavit.

Pouze tři reprezentační výběry – domácí reprezentace, Francie a Švédsko – budou během šampionátu přebývat na Ukrajině. Ostatní týmy se ubytovaly v Polsku, byť základní skupinu tam nehrají. Máte pro jejich rozhodnutí pochopení?

Vím, že na naší báze v Doněcku bude ubytovaná právě Francie. Její zástupci jezdili půl roku na kontroly a měli určité požadavky, chtěli některé věci upravit. Jsem si jistý, že budou mít maximální komfort. Nikde jsem totiž nic stejně kvalitního nezažil. Nedávno se na místě byli podívat angličtí novináři a divili se, proč jejich reprezentace naše prostředí odmítla. Máme totiž super podmínky, které se těžko k něčemu přirovnávají. Jen pro představu: na třech tréninkových hřištích jsou vyhřívané trávníky. Dva stadióny ve městě, kde můžeme hrát mistrovské zápasy, jsou rovněž vyhřívané. Jde o otázku finančních možností, které jsou alespoň u nás v Doněcku prostě větší.

V jakém stavu byly stadióny, na nichž se zápasy evropského mistrovství budou hrát?

My jsme v Doněcku měli výhodu, že jsme otevřeli areál jako první. Na Olympijském stadiónu v Kyjevě byly určité problémy. Celkově nejde srovnávat ostatní arény s naší. Na určitých věcech je v ostatních městech vidět, že materiály nejsou tak kvalitní jako v Doněcku. Ale každý asi chápe, že náš stadión stavěl prezident Doněcku pro svůj klub a dal ho k využití pro mistrovství Evropy. Je to jako s barákem. Je rozdíl, když stavíte sám pro sebe, nebo pro někoho jiného.

Přijali šampionát za svůj i běžní obyvatelé Ukrajiny?

Spousta zpráv v tisku v Česku i jinde v Evropě je převzatá ze západní Ukrajiny, která se cítí trošku jinak. Je tam jiná mentalita než na východě. Názory se liší město od města. V Doněcku nebyl žádný problém s ničím. Lidé přijali turnaj za svůj. Všichni věří, že pro cizince bude zázemí komfortní a snaží se je nalákat. Ale je pravda, že ve všech pořadatelských městech jsem stejný pocit neměl.

Zaznamenal jste, že někteří fanoušci měli z cesty na Ukrajinu obavy?

Nikdo z mého okruhu přátel takové otázky i díky mému angažmá neřeší. Ptají se samozřejmě, jak to vypadá na jednotlivých místech pro případ, že by chtěli na turnaj vyrazit. Co se týče Charkova, Doněcku a Kyjeva, nevidím problém. Ve Lvově nebude komfort jako v Doněcku nebo v Kyjevě. Byl jsem tam, viděl město a tamní hotely. Možnosti nejsou tak velké.

Máte představu, jak moc šampionát pomůže zemi, která se prakticky stala vaším druhým domovem, v budoucnosti?

Nejsem statistik, nesledoval jsem vše tak podrobně. Ale každý šampionát dané lokalitě pomůže. Stát poskytl určité dotace. Kdyby šampionát nebyl, některé stavby by se asi nikdy neuskutečnily, mnohé investice by nikdy neproběhly. Takže EURO bude jednoznačně přínosem. Později už bude záležet jen na lidech, jak s novými stavbami naloží.

Česká reprezentace se na Ukrajinu může dostat, jen pokud postoupí do semifinále či v případě postupu z druhého místa ve skupině až na kyjevské finále. Podíváte se i s reprezentací do míst, která tak dobře znáte?

Cílem je postoupit ze skupiny. Pak se uvidí. Ale je to můj sen. Hrát semifinále v Doněcku a finále v Kyjevě. Nicméně zatím je brzy takhle přemýšlet.

Reklama

Související témata: