Hlavní obsah

Před osmi lety se na krále střelců Baroše jen díval, teď mu bude Limberský nahrávat

Vratislav

Už si ani nedokáže vybavit, kam ho před osmi lety fotbalové cesty zavedly a kde právě hrál. „Že bych byl ještě v Plzni? Anebo snad v italské Modeně? Ve dvaceti se má kariéra každopádně teprve rozjížděla a já vůbec nepřemýšlel, že bych mohl na evropském šampionátu také jednou hrát. To až poslední dva tři roky se cítím dobře a myslel jsem, že by na mě mohl trenér také ukázat,“ medituje osmadvacetiletý plzeňský obránce David Limberský před rychle se blížícím úvodním zápasem letošního mistrovství Evropy proti Rusům.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Jiráček a David Limberský na tréninku české fotbalové reprezentace

Článek

Když se před osmi lety stal Milan Baroš v Portugalsku králem střelců, ani ho nenapadlo, že jednou bude i na něm, aby ho přesnými přihrávkami a dlouhými pasy podporoval, aby vyrážel dopředu a do ofenzívy se také zapojoval. "Já ale zatím fakt netuším, zda půjdu do hry," brání se po jednom z posledních tréninků na hřišti Slasku Vratislav považovat plzeňský obránce David Limberský své místo v základní jedenáctce Bílkova výběru za jistotu.

Ani z náznaků dedukovat nechce

A nic na tom nemění, že nejen z tribuny, ale na hřišti pak obzvlášť se dá během posledních tréninků zcela zřetelně vypozorovat, jakou základní jedenáctku ve Vratislavi k úvodnímu duelu trenér pošle.

„Náznaky to sice jsou, ale jde pouze o náznaky, k nimž se nechci vyjadřovat," odmítá Limberský dedukovat z tréninkového rozdělení na červené a zelené při hře na dvě brány, zda na něho kouč ukáže.

Jako jeden z plzeňské ekipy v české reprezentaci by však jistotu mít měl. On, Petr Jiráček a Václav Pilař by měli tvořit levou stranu sestavy Bílkova týmu. „Když to tak bude, ostatní Plzeňáky necháme v klidu. Nepřipadá v úvahu, abychom je snad hecovali, že nejsou v základu. My se spíše podporujeme, než abychom se šprajcovali."

Nervozita? Možná ve dvaceti

Že by ale měl mít z nejistoty hlavu bolavou a samou trémou nespal, to David Limberský vůbec nepřipouští. „Možná kdyby mně bylo dvacet, ale teď si něco podobného nepřipouštím. Je mi jedno, jestli budu mít jistotu čtyři dny dopředu nebo až tři hodiny před zápasem," nijak se osmadvacetiletý plzeňský fotbalista nestresuje jediným rébusem, který Bílek řeší a jenž se dotýká právě složení obrany.

Jestliže proti Rusům vyrukuje, bude i na něm, aby svým typickým způsobem podporoval ofenzívu a Baroše operujícího na hrotu útoku zásoboval přihrávkami, z nichž by mohl král střelců z EURO 2004 nějaký gól vstřelit.

Baroš je pořád evropská klasa

„Věřím, že mu tam budou i letos góly padat a zavře jimi různým rádoby expertům pusu. Bary je pořád hrozně rychlý, dokáže se dostat do zakončení i branky dává. Prostě útočník evropského kalibru," potvrzuje i David Limberský, jak moc české mužstvo na legionáře od Bosporu na blížícím se mistrovství Evropy spoléhá.

A kdyby snad Barošovy problémy se svalem byly přece jen vážnějšího rázu, než se momentálně zdá? Kdyby ho zranění na trávník nepustilo?

„Bez obav, máme další tři kvalitní útočníky. Ať bude hrát Baroš nebo Pekhart, ať nastoupí Necid nebo Lafata, úkol zvládnou. Vždyť jsou to čtyři nejlepší útočníci, které v Čechách máme."

Reklama