Hlavní obsah

UEFA vyšetřuje rasistické urážení Gebre Selassieho a Balotelliho

Varšava

Fotbalová unie UEFA dnes potvrdila, že na evropském šampionátu vyšetřuje dva případy urážlivého chování s rasistickým podtextem ze strany diváků. V pátečním utkání proti Rusku se s ním musel vypořádat český obránce Theodor Gebre Selassie, došlo k němu však i v nedělním souboji mezi Španělskem a Itálií na adresu italského útočníka Maria Balotelliho.

Foto: Milan Malíček, Právo

Theo Gebre Selassie na tréninku národního týmu.

Článek

"Po zajištění nových informací provádí UEFA další šetření. Žádná disciplinární řízení však ještě nebyla zahájena," uvádí oficiální zpráva unie.

Oba hráči projevy rasismu od fanoušků soupeře zaznamenali, ale nijak více je nekomentovali. A oficiální protest nevznesly ani výpravy Česka a Itálie.

Balotelli je přitom na podobné chování vůči své osobě hodně háklivý. "Rasismus nemůžu vystát. Jestli se něco stane, klidně odejdu ze hřiště a odjedu domů. A kdyby po mně někdo hodil banán, tak skončím ve vězení, protože bych toho člověka zabil," citoval před turnajem výstředního útočníka server BBC.

Přestože UEFA bila s ohledem na projevy rasismu na poplach, provázely již otevřený trénink výběru Nizozemska, který se odehrál na stadionu Wisly Krakov před začátkem turnaje za účasti desítek tisíc polských fanoušků.

Představitelé UEFA požádali následně starosty polských a ukrajinských měst, která během mistrovství Evropy hostí tréninky jednotlivých týmů, aby posílili policejní dohled na stadionech.

Ve zcela jiném případě nevhodného chování diváků zahájila UEFA disciplinární řízení proti chorvatské asociaci kvůli výtržnostem fanoušků jejich týmu v průběhu úvodního vystoupení Chorvatů ve skupině C proti Irsku.

Druhý gól svých miláčků totiž fanoušci oslavovali petardami a světlicemi. Jeden z nich oblečen do dresu národního týmu dokonce vběhl před chorvatskou střídačku a políbil kouče Slavena Biliče.

Reklama