Hlavní obsah

Van Marwijk bude i v případě neúspěchu Nizozemce trénovat dál

Současný kouč nizozemských fotbalistů Bert van Marwijk povede reprezentační mužstvo dál i v případě neúspěchu na evropském šampionátu v Polsku a na Ukrajině. Důvěru v kouče a tím pádem i jeho pokračování při nastaveném trendu dlouhodobé práce s týmem dnes potvrdil šéf tamní fotbalové asociace Bert van Oostveen v rozhovoru pro nizozemský deník Metro.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Nizozemský trenér Bert van Marwijk

Článek

Vicemistrům světa přitom v těžké a vyrovnané skupině B hrozí po úvodní porážce s Dány (0:1) vyřazení již v základní části. Jejich dalšími soupeři jsou Německo a Portugalsko, a pokud by dnes zaváhali i s Němci, možnost jejich postupu už bude jen v oblasti teorie, navíc závislé na výsledcích ostatních zápasů.

Cílem "oranjes" ale zůstává jako vždy postup alespoň do semifinále. "Takové jsou naše ambice, které odpovídají i naší čtvrté příčce v žebříčku FIFA a také faktu, že jsme téměř vždy na závěrečném turnaji," uvedl Van Oostveen. "Pokud ovšem vypadneme dříve, nebude to mít žádné důsledky," ujistil.

Šedesátiletý Van Marwijk převzal mužstvo v roce 2008 po Marku van Bastenovi a vyřazení Nizozemců ve čtvrtfinále předchozího mistrovství Evropy. Následný velký turnaj v podobě mistrovství světa 2010 přinesl jeho týmu velký úspěch, když nestačil až ve finále na Španělsko. I díky tomu si kouč zajistil prodloužení původně čtyřletého kontraktu až do roku 2016.

"Prodloužení smlouvy mělo základ v naší dlouhodobé strategii a obě strany ho podepsaly s čistou hlavou. Chceme, aby náš tým hrál dobře rozpoznatelný fotbal s naší vlastní identitou a stylem. A když vidíte výsledky pod Van Marwijkem, naši soupeři musejí pořád hledat nějaké řešení, jak nás porazit. Pořád ale můžete také prohrát," dodal Van Oostveen.

Reklama

Související témata: