Hlavní obsah

Prcky už si ohlídáme, slibuje polský idol Lewandowski

Vratislav

Prahnou po postupu do čtvrtfinále a neskrývají, kdo jim ho má zařídit. Polský fotbalový národ spoléhá před sobotním duelem s Českou republikou především na dortmundská dvojčata - záložníka Blaszczykowského a útočníka Lewandowského, autory branek ze zápasů s Ruskem a Řeckem. Poláci jsou spolupořadateli EURO 2012 a doufají, že doma poprvé v historii mistrovství Evropy okusí atmosféru vyřazovacích bojů.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Gól a Poláci vedou 1:0. Úvodní branku turnaje vstřelil domácí Robert Lewandowski, který takto hlavičkou překonal řeckého brankáře Kostase Chalkiase.

Článek
Fotogalerie

Trenér polských fotbalistů před zápasem s Českem

S Řeckem i Ruskem remizovali 1:1, a tak musejí Čechy porazit, aby šli dál. A Poláci sebejistě tvrdí, že s ničím jiným ani nepočítají.

„Zápas s Řeckem byl přece jen zvláštní, otevíral celý šampionát. Byla to pro nás úplně nová zkušenost. Bylo znát, že proti Rusku už jsme byli klidnější. Tlak si nepřipouštíme. Ověřili jsme si, že máme na postup," ujišťuje Robert Lewandowski, 24letý útočník Borussie Dortmund.

„Doufám, že do třetice budeme mít štěstí. Chceme postoupit do čtvrtfinále, tento cíl je stále reálný. V zápase s Čechy nejsme v nevýhodě. V utkání s Řeky tento tým rychle vstřelil dvě branky, ale později především bránil výsledek. Pokud jde o náš zápas s Ruskem, trochu bolí, že gól soupeře vstřelil jeden z nejmenších hráčů na hřišti. To už se nestane," ujišťuje Lewandowski.

Poláci se poprvé představí ve Vratislavi, úvodní dva zápasy hráli ve Varšavě. Podmínky v úvodních duelech byly diametrálně odlišné. Při prvním byla střecha Národního stadiónu zatažená, při druhém odkrytá.

„Vzduch pod střechou nás dusil. Naopak na konci druhého zápasu s Ruskem jsme se cítili velmi dobře. A věřím, že v posledním utkání to bude ještě lepší," troufá si Lewandowski.

Reklama