Hlavní obsah

Čech k boji o čtvrtfinále: Klíčový byl úvod, který se nám poprvé na šampionátu nepovedl

Vratislav

Dostal čtyři góly od Ruska, pak hloupou chybou nahnal strach spoluhráčům i miliónům fanoušků českého týmu. V klíčové bitvě o postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy však brankář Petr Čech neinkasoval, čímž vydatně přispěl k místence mezi nejlepšími osmi týmy starého kontinentu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech v utkání proti Polsku.

Článek

Proti Polsku jste na šampionátu poprvé udržel čisté konto. Lépe načasovat nešlo.

Dopadlo to přesně tak, jak jsme chtěli. Museli jsme si postup vybojovat sami. Dostali jsme se pod tlak po prvním zápase, který jsme nezahráli dobře. Navíc výsledek z Varšavy velel, že musíme vyhrát. Hráli jsme opravdu dobře. Zaslouženě jsme zápas dovedli k vítěznému konci.

Překvapilo vás, jakým způsobem si český tým s domácím výběrem poradil? Jak suverénně jste si s protivníkem překypujícím sebevědomím a nepochybujícím o vlastním úspěchu poradili?

Domácí museli vyhrát, aby postoupili, tudíž bylo klíčové přežít dvacet minut nebo půl hodiny. Úvod zápasu se nám přitom ve srovnání s duely proti Rusku a Řecku moc nepovedl. Udělali jsme poměrně dost nepřesností, což pramenilo ze skutečnosti, že Poláci byli zalezlí a chodili do brejků. Navíc jsme vyrobili hodně faulů a domácí tudíž měli dost standardních situací. Z toho pramenily jejich šance.

Měl jste tedy prvních dvacet minut, kdy se hra vašim spoluhráčům příliš nedařila, o výsledek obavy?

Přežili jsme tuhle pasáž zápasu poměrně dobře, byli jsme dobře organizovaní. A jak šel zápas dál a dál, získávali jsme kontrolu nad utkáním. Přišly poté i naše příležitosti. Už v prvním poločase jsme byli blízko gólu, několikrát jsme měli smůlu.

Byla v duelu situace, kdy vám zatrnulo, a o čisté konto jste se bál? Jak bylo těžké zlikvidovat ránu Boenische ve 22. minutě, která mířila přesně k tyči, ale dokázal jste ji vyrazit na roh?

Viděl jsem míč pozdě, ale dobře jsem odhadnul odskok míče a vyrazil jej. Myslím, že se všemi šancemi Poláků jsme si poradili velice dobře. Celkově v obraně jsme hráli výborně. Přehráli jsme Poláky agresivitou.

Promítal se do taktických plánů vývoj souběžně hraného utkání Řecko-Rusko? Měli jste informace o vývoji skóre ve Varšavě?

Snažili jsme se držet míč a otvírat si tak prostor v polské defenzivě, což nás nakonec dovedlo k vítězství. Samozřejmě jsme měli v plánu, že pokud bude nepříznivé skóre v druhém utkání a Řecko povede, tak budeme muset v závěru naši hru hodně otevřít. Naštěstí jsme nemuseli, protože jsme byli schopní zápas rozhodnout sami ještě s předstihem.

Nechtěli jste čekat na Poláky, které do čtvrtfinále posouvala jen výhra, a tudíž bylo jasné, že budou muset začít útočit?

Určitě ne. Nechávat osud zápasu na posledních pár minut by bylo ošidné. Chtěli jsme si postup uhrát sami.

Napadlo vás po prvním zápase s Ruskem, v němž jste inkasoval čtyři góly, a výkon celého týmu byl špatný, že s reprezentací budete slavit postup do čtvrtfinále z prvního místa?

Říkal jsem hned, že úvodní utkání nikdy mistrovství nikomu neprohrálo ani nevyhrálo, což se potvrdilo na našem příkladu. Rusáci nás přejeli, jednoznačně vyhráli a jedou domů.

Reklama

Související témata: