Hlavní obsah

Theovi nic nevyčítám. Ronalda neuhlídali jiní hráči, neskrýval zklamání i hrdost trenér Bílek

Co scházelo? Ještě jednou v zápase uhlídat Ronalda! Přečkat posledních deset minut. Mít tolik štěstí, jako při dvou předchozích šancích největší hvězdy madridského Realu a portugalské reprezentace, kdy trefoval jen tyče. „Převládá zklamání, to se ví. Prohráli jsme zápas, v němž jsme šli za vidinou postupu do semifinále, na které jsme chtěli minimálně dosáhnout. Narazili jsme ale na soupeře, který byl kalitnější, byl nebezpečnější a vytvořil si víc šancí,“ uznával po vyřazení trenér české reprezentace Michal Bílek. „Pro nás je ale i tak čtvrtfinále obrovským úspěchem a já jsem na svůj tým hrdý."

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek

Článek

Váš tah s nasazením Daridy byl hodně překvapivý a odvážný. Co váš k němu přimělo?

Chtěli jsme vycházet z hlubšího defenzivnějšího bloku, v němž je Darida platnější než Kolář. Udrží míč, má navíc dobrou střelu ze střední vzdálenosti a proto dostal přednost.

Byl to ale pro něho křest ohněm, neboť nastoupil teprve k třetímu reprezentačnímu zápasu v životě a dokonce prvnímu na šampionátu.

Pouhé dva starty nehrály roli, ani na chvíli jsem nezapochyboval, že by utkání nezvládl.

Přesto jste ho po hodině střídal...

Už jsme tolik neudrželi míč a zápas se měnil v čekání na inkasovaný gól. Proto šel na hřiště Rezek, který svou práci v defenzivě také vykoná a navíc je rychlým útočníkem. Chtěli jsme být prostě i v útočení nebezpečnější.

Neprojevil se na mužstvu fakt, že ho strhující postupová partie s Polskem stála až příliš sil?

Vůbec, protože jsme měli na odpočinek dost času. Jenže je těžké hrát proti týmu, jenž byl kombinačně nad námi. Běhání bez balónu stojí hodně sil. Fyzických i psychických, které ubývají hrozně rychle. Hráči se pak nestačí vracet do stanovených prostorů, čímž se nabízejí šance soupeři. A my ve druhém poločase balón neudrželi.

Stanovená taktika ale do přestávky na Portugalce platila...

Proti týmům, jako jsou Portugalci, nemůžeme hrát otevřený fotbal, protože by nás potrestaly. Po zisku míče přechází ve čtyřech hráčích okamžitě do rychlých protiútoků, které se těžko zachytávají. Soupeři Portugalců ve skupině se o tom přesvědčili, my proto vycházeli z hlubšího obranného bloku.

I přes prohru a vyřazení ale musíte být s vystoupením svých svěřenců spokojen...

Bojovali jsme, dřeli, ale narazili prostě na kvalitnějšího soupeře, který měl víc šancí a byl nebezpečnější. Věděli jsme, že když mu dopřejeme prostor, budeme mít problémy. A ve druhé půli jsme je měli, protože nám ubývaly síly. Soupeř se dostával před naši bránu a ke střeleckým příležitostem snáz, ale Čech  nás několikrát podržel. Nakonec ale Portugalci jednu příležitost využili.

Vyčítáte Gebre Selassiemu, že v ní Ronalda neuhlídal?

Ronaldo je velice kvalitní fotbalista, který se dovede v soubojích jeden proti jednomu prosadit i proti jiným hráčům, než je Theo. Nebylo a není jednoduché ho bránit, protože je to kompletní hráč s vynikající levou i pravou nohou, výborně hlavičkující, nebezpečný v každém prostoru. Theo udělal při gólu chybu, ale to se stává.

Reklama

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0