Hlavní obsah

Vrbovi Plzeňáci, Hübschman... Čechy táhly na šampionátu neokoukané hvězdy

Praha

Je to jen akademická otázka, ale kdo ví, jak by to s českou fotbalovou reprezentací dopadlo, kdyby její kouč Michal Bílek včas nevsadil na hráče rozjeté Plzně. Zřejmě by nároďák na EURO 2012 ani nepostoupil, téměř jistě by na šampionátu neprošel až do čtvrtfinále. Právě neokoukané hvězdy mužstvo v Polsku táhly, jak dokládá i výsledný průměr známek v hodnocení Sport.cz a Práva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Limberský (vpravo) společně s Petrem Jiráčkem brání Portugalce Joaa Moutinha.

Článek

Vstali noví bojovníci, to je jeden z nejpozitivnějších dojmů, který Češi na šampionátu zanechali.

„Zklamání je, že jsme skončili ve čtvrtfinále. Ale s odstupem času všichni uznáme, že tohle mistrovství Evropy pro nás byl veliký úspěch. Za poslední dva a půl roku jsme skládali nový tým. Dostat se na začátku s novým mužstvem takhle daleko, to veliký úspěch je," poukázal Petr Čech.

„Myslím, že zkušenosti pro hráče jako je Limberský, Theo, Pilař či Jiráček, Darida, pro něž šlo o první mistrovství Evropy, jsou nedocenitelné. Věřím, že se pozitivně projeví do budoucna, protože brzy začne nová kvalifikace o mistrovství světa, v níž máme velmi těžké soupeře," připomněl Čech.

Jak na tom byli jednotlivci, mapovalo redakční hodnocení každého ze čtyř zápasů (Rusko 1:4, Řecko 2:1, Polsko 1:0, Portugalsko 0:1). Známkovali jsme od jedničky k pětce jako ve škole.s

Průměrné známky na EURO 2012

David Limberský 2,00 – Při známkování trochu vydělal na tom, že nehrál v prvním duelu s Ruskem (1:4). To však nic nemění na tom, že od té doby, co na levý kraj obrany naskočil, hrál nebojácně, řízně a aktivně. Ve všech zápasech získal známku dvě.

Tomáš Hübschman 2,25 – Po vyloučení v kvalifikaci se Španělskem vypadl ze základní sestavy, do níž se vrátil v pravý čas. V duelech s Řeckem a Polskem byl skvělý, jako jediný si vysloužil dvě jedničky.

Václav Pilař 2,50 – Dva góly dal, byl aktivní a neumdléval. Byl jednou z největších českých hvězd turnaje, vysloužil si kandidaturu do nejlepšího týmu turnaje.

Petr Jiráček 2,50 – Platí o něm úplně všechno, co bylo řečeno o Pilařovi. O část jara kvůli zranění přišel, na jeho výkonech to však nebylo vůbec znát. S Polskem se postaral o postupový gól.

Tomáš Sivok 2,75 – Ani jemu premiéra s Ruskem nevyšla, od té doby se však držel na známce dvě. Ukázal, proč ho kouč Bílek od začátku kvalifikace řadil k ose svého týmu.

Michal Kadlec 2,75 – Podobný příběh jako Sivok. Na své levé straně obrany s Ruskem vyhořel, jako stoper pak byl v dalších zápasech jistotou. A hlavičkou na brankové čáře v poslední minutě nastavení s Polskem uhájil postup do čtvrtfinále...

Theodor Gebre Selassie 3,00 – Třetí Čech, který by se mohl dostat do All stars turnaje. Podle Patricka Kluiverta byl nejlepším pravým bekem ve skupinách, hodnocení si pokazil úvodním debaklem s Ruskem a chybou při Ronaldově gólu ve čtvrtfinále.

Petr Čech 3,00 – Po dvou zápasech se fanoušci i experti ptali, co se to s čerstvým vítězem Ligy mistrů děje. Pak už byl znovu jistotou jako vždy a s Portugalskem držel naději umdlévajícího mužstva až do poslední chvíle.

Tomáš Rosický 3,00 – Na evropské šampionáty má pech. Na EURO 2008 si kvůli zranění nekopl, letos stihl jen tři úvodní poločasy. Od té doby se léčil, ale zahrát si nemohl.

Daniel Kolář 3,00 – Dostal do vínku nevděčnou roli dvojníka Rosického, zvláště když se do nominace nevešel bohém Štajner. V duelu s Polskem ji však zvládl velmi dobře.

Milan Baroš 3,25 – Pískot i ovace, to všechno během jednoho šampionátu stihl. Na hrotu se bil sám, jak si v poslední době zvykl. Gól nedal, ale skončil se ctí – po čtvrtfinále oznámil, že za reprezentaci už hrát nebude.

Jaroslav Plašil 3,25 – Klubovou sezónu ukončil nejpozději ze všech, navíc hrál do poslední chvíle o poháry. Na šampionátu to bylo znát. Chyběla mu větší šťáva, aby mohl více využívat svoji kopací techniku oběma nohama.

Jan Rezek 4,00 – Vzhledem k závěru kvalifikace mohl doufat ve více příležitostí, jenže na šampionátu nic moc povedeného nepředvedl.

Jedinou známkou byli klasifikováni Tomáš Pekhart (2 s Řeckem), Vladimír Darida (2 s Portugalskem) a Roman Hubník (5 s Ruskem).

Nehodnoceni zůstali František Rajtoral, Milan Petržela a David Lafata. Do hry ani jednou nezasáhli Jaroslav Drobný, Jan Laštůvka, Marek Suchý a Tomáš Necid.

Reklama