Hlavní obsah

Fotbalový boj o finále: rivalové, co se dobře znají

Doněck

První semifinálová bitva fotbalového mistrovství Evropy nemá v ukrajinském Doněcku jasného favorita. Španělští obhájci titulu musejí spoléhat na to, že dokážou udržet na uzdě ostré portugalské kraje Naniho a Cristiana Ronalda.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Fotbalisté Pepe (vlevo) a Cristiano Ronaldo na tréninku portugalského týmu

Článek

Dosavadní bilance soubojů týmů z Pyrenejského poloostrova však vyznívá pro Španěly: 15 vítězství – 12 remíz – 7 porážek. Ta poslední byla ale velmi krutá, protože Španělé jako čerství mistři světa prohráli v Lisabonu v přípravném utkání 0:4. Naposledy zdolali Portugalce právě na MS 2010 v osmifinále 1:0.

„Statistiky rozhodně nejsou to, co by nás zajímalo nebo dokonce znervózňovalo. Víme, jak silný protivník proti nám stojí. Zápas není jen o postupu do finále, ale vzhledem ke vzájemné rivalitě obou zemí má i další velký náboj. Hru soupeře máme dobře zanalyzovanou, to není nic složitého. Podstatné bude, jak dokážeme přenést poznatky na trávník. Na naší hře rozhodně nebudeme nic měnit," naznačil taktiku portugalský kouč Paulo Bento.

„Máme jedinečnou příležitost dokázat, že Španělé jsou porazitelní a cesta k úspěchu nevede jen přes nějakou jejich náhodnou chybu. Když narušíte jejich kombinaci, dostanete je pod tlak a pod ním už zdaleka nejsou tak precizní," přidal se záložník Raúl Meireles.

„Na tomto utkání je zajímavé, že proti sobě nastoupí hodně hráčů, kteří se znají z klubů. Těžko vymyslíte něco, čím byste soupeře zaskočil. Bude to o maličkostech a jedna z nich může rozhodnout. Očekávám, že soupeř proti nám začne opatrně. My víme, jaké má individuality a co je jeho největší zbraní. Možná trochu změníme herní koncepci, ale od fotbalu, který nám přinesl už tolik úspěchů, určitě neustoupíme," pokusil se zamotat hlavu soupeři španělský kouč Vicente del Bosque.

„Tak trochu to připomíná El Clásico. Portugalci mají blíž ke stylu Realu, naše hra vychází z toho barcelonského. Pokud dá někdo brzy gól, může to být přestřelka. My jsme si vědomi, jak nebezpečné jsou jejich brejky. Na druhou stranu víme, že za dobrou obranou nemají nejlepšího brankáře šampionátu," pronesl provokativně španělský záložník Francesc Fábregas.

Předpokládané sestavy:
Portugalsko: Rui Patrício – Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao – Meireles, Veloso, Moutinho – Nani, Ronaldo – Almeida.
Španělsko: Casillas – Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba – Xavi, Busquets, Xabi Alonso – Silva, Fábregas, Iniesta.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0