Hlavní obsah

Rusy přišly rasistické pokřiky na Gebre Selassieho na třicet tisíc eur

Varšava

Ruský fotbalový svaz zaplatí za rasistické pokřiky fanoušků na českého obránce Theodora Gebre Selassieho na mistrovství Evropy pokutu 30 000 eur, což je v přepočtu asi 770 tisíc korun. Výši trestu oznámila disciplinární komise UEFA tři týdny po vzájemném duelu v úvodu Eura 8. června.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Ruští fanoušci na fotbalovém mistrovství Evropy v Polsku

Článek

Na možný rasismus a opičí zvuky směrem ke Gebre Selassiemu, jenž má etiopského otce, upozornila představitele UEFA organizace Fotbal proti rasismu v Evropě (FARE). Rusko dostalo pokutu za neukázněné fanoušky po každém zápase na ME, v součtu musí svaz zaplatit 215 000 eur (přes 5,5 miliónu korun).

Nejvyšší částku dostali Rusové po úvodním vítězství 4:1 nad českou reprezentací za to, že jejich příznivci napadli personál vratislavského stadionu. K sumě 120.000 eur UEFA tehdy odebrala podmíněně zemi i šest bodů v kvalifikaci příštího mistrovství Evropy.

Disciplinární komise dnes trestala i španělské finalisty šampionátu. Jejich svaz bude chudší o 20 000 eur kvůli tomu, že fanoušci obhájců titulu rasisticky uráželi italského útočníka tmavé pleti Maria Balotelliho.

Reklama

Související témata: