Hlavní obsah

VIDEO: Balotelli slavil góly jako triumfátor ve starém Římě: Tady jsem. Já, Super Mario

Varšava

Tvrdil, že si na gesta nepotrpí. A vstřelené branky že už tuplem neoslavuje. „Pošták přece také neslaví každý dopis, který hodí do schránky,“ zdůvodňoval italský snajpr Mario Balotelli, proč po gólové trefě nedává průchod emocím. „Střílení branek je přece má práce,“ dodávalo zlobivé dítě italského fotbalu, jež se ve čtvrteční varšavské noci stalo hrdinou celé své země. Aby ne, když dvěma trefami vyřídilo v semifinále Němce a otevřelo squadře finálovou bránu.

Foto: Thomas Bohlen, Reuters

Italský útočník Mario Balotelli svléká dres po druhé brance do německé sítě v semifinále mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

Oba góly Maria Balotelliho do německé sítě

Snad proto Balotelliho gesto hodné triumfátora ze starého Říma. Na oslavu druhého gólu ze sebe strhnul italský semifinálový hrdina dres, mával jím nad hlavou a ukazoval celému fotbalovému světu vypracovanou muskulaturu.

Tady mě máte. Super Maria. Zatracovaného i velebeného, kritizovaného, nenáviděného, neukočírovatelného, ale ve varšavské konfrontaci s Němci bez sebemenších diskusí italského spasitele.

Mé góly patřily mámě, přiznával

„Byl to nejkrásnější večer mého života," přiznal  jedenadvacetiletý letý útočník ghanského původu, když po závěrečném hvizdu a postupu Itálie do finále evropského šampionátu běžel k tribuně za svou adoptivní matkou.

„Jí patřily oba mé góly. A otci, který přiletí až na finále, věnuji ty další," rozplýval se Super Mario, s nímž musí mít každý klubový a reprezentační trenér neskonalou trpělivost, aby z jeho fotbalové geniality profitoval. A je jedno, zda šlo o José Mourinha v milánském Interu, nebo Roberta Manciniho v Manchesteru City, kam Balotelli přestoupil za 24 miliónů liber, tedy 765 miliónů korun, aby na sebe i na ostrovech upozorňoval temperamentem, extravagantními výstupy, nekonečnými úlety, ale i góly.

Prandelli trpělivost našel

Kouč italské reprezentace ji na šampionátu se Super Mariem měl... Balotelli hrál v prvních zápasech ve skupině sobecky na sebe, přitom ale šance neproměňoval a stal se terčem kritiky. Proti Irům ho proto Cesare Prandelli ze základní sestavy vynechal, což nezkrotnému bouřlivákovi pomohlo. Přišel na trávník a trefil se. V euforii si pustil pusu na špacír, ale jeho spoluhráč Bonucci mu ústa zacpal, takže svět se nedozvěděl, zda jeho rozčílené spílání bylo skutečně určeno trenérovi.

„Je to mimořádný fotbalista, občas však dělá hlouposti. Uvnitř je to však hodný kluk," obhajoval Leonardo Bonucci snajpra, který pomohl Manchesteru City vystřílet mistrovský titul a teď by chtěl samo sebou s Itálií i primát evropský.

Do čtvrtfinálové partie s Angličany už trenér Prandelli zlobivé dítě poslal a Balotelli patřil k nejlepším na hřišti. Jen gól nedal! V semifinálové konfrontaci s favorizovanými Němci si však všechno vynahradil. Nejprve se trefil hlavou, po šestnácti minutách přidal druhou branku nechytatelnou bombou do Neuerovy šibenice.

Neskutečné! Děkoval i spoluhráčům

„Po pasu Cassana jsem to měl snadné, po nádherné přihrávce Montoliva rovněž. Jen jsem se rozmýšlel, zda mám pálit ke vzdálenější tyči, jak jsem zvyklý, nebo napálit balón tak silně, aby německý gólman neměl šanci," popisoval okamžiky, které během první půlhodiny semifinále rozhodly. A dokonce i spoluhráčům za přihrávky děkoval, což u něho nikdy nebývalo zvykem.

„Mariova kariéra právě začala," ocenil Balotelliho výkon trenér Prandelli, neboť tušil, že na rozdíl od spousty svých kolegů Super Maria zkrotil a získal si ho.

„Teď chci vyhrát finále. A nezáleží mně na tom, zda ho rozhodnu gólem já. Nejde mně o Zlatou kopačku, i když by bylo samo sebou krásné, kdybych ji získal," vykládal Super Mario, jenž se dělí zatím se třemi vstřelenými góly o první příčku s Rusem Dzagojevem, Němcem Gómezem, Chorvatem Mandžukičem a Portugalcem Ronaldem.

„Chci jediné. Abychom porazili Španěly. Aby vyhrál náš tým. Aby triumfovala Itálie," nechal se unášet na vlnách emocí nezkrotný Balotelli. Možná však právě těmito slovy podával důkaz svého zmoudření, k němuž ho před šampionátem vůdce italské reprezentace Daniele de Rossi nabádal a k němuž třeba v Polsku a na Ukrajině skutečně došlo.

Reklama

Související témata: