Hlavní obsah

Lafata se posledně v Turecku trefil, teď čeká větší peklo

Praha

Vzpomínka na poslední duel v Turecku je příjemná. Fotbalová reprezentace ještě v éře kouče Michala Bílka zvítězila loni v únoru v Manise 2:0. O góly se tam postarali sparťané Krejčí a Lafata, kteří by i tentokrát měli být u toho. „Pamatuji se dobře. Kdyby to i v pátek dopadlo stejně, nikdo by se nezlobil. Ale minule šlo o přátelák, zatímco teď nás čeká ostrá kvalifikace a jiná atmosféra, protože se bude hrát v Istanbulu,“ poukazuje útočník David Lafata.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník David Lafata během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek
Fotogalerie

Pro strach má uděláno. Na istanbulské peklo se dokonce těší. „Atmosféra bude určitě hodně bouřlivá. Měl jsem možnost hrát na Galatasarayi - a lepší jsem nezažil."

V Turecku přitom diváci hráče často trefují zapalovači a vším, co mají právě po ruce. „Stát se to může," usmívá se David Lafata. Bouřlivá atmosféra mu zkrátka vyhovuje. „Člověk se na hřišti nebojí. Když něco přilítne, tak to přilítne. Důležitá je kulisa a před plnými tribunami se každému hraje dobře. Na trávníku pak úplně nerozlišujete, komu lidé fandí. Vnímáte jen randál a hluk. Já to mám rád, rozhodně lepší než prázdný stadión, kde slyšíte každé slovo na hřišti i z hlediště," líčí jihočeský rodák.

Bez kuráže nelze v Turecku uspět, takže trenéři před každým duelem na horké půdě připravují mužstvo i psychicky. „Od toho tady máme Sivoka s Kadlecem, kteří atmosféru na tureckých stadiónech zažívají každý víkend. Nechám mluvit je, aby spoluhráče připravili, do čeho jdeme," usmívá se trenér Pavel Vrba.

Bengál zmáknou i ženské a děti

Kapitán Sparty má informací o turecké fotbalové divočině víc než dost. Nejde jen o istanbulské legionáře Sivoka s Kadlecem. Třeba gólman David Bičík se na Letnou v létě vrátil právě z Turecka a často v kabině o své poslední štaci vypráví.

„V nároďáku je dost kluků, kteří mají s bouřlivým tureckým prostředím zkušenosti. Michal Kadlec zažil také jeden zápas, na který měli vstup povolený jen ženy a děti. I tak prý byla atmosféra na stadiónu bouřlivá a skvělá," poukazuje Lafata.

Fotbalisty čeká zájezd, za který by se nemuseli stydět ani ostřílení kočovníci v hokejové NHL. V pátek hrají v Turecku a hned v pondělí ještě mnohem dál v Kazachstánu. Kouč Vrba si z dvojzápasu poručil dovézt čtyři body. „Nejlepší je vyhrát obě utkání, ale i čtyři body by byly zlaté. Turci mají obrovskou kvalitu a jsou doma. Výhrou nad Holanďany jsme ale ukázali, že se můžeme pasovat i s takovými soupeři. A co bude dál po Turecku, se uvidí," nedělá si Lafata vrásky.

Reklama

Související témata: