Hlavní obsah

Jedenadvacet bodů by mělo na postup do Francie postačovat, poodhalil své kalkulace trenér Vrba

Aktualizováno

V bodových propočtech a kalkulech už reprezentační kouč pokročil. Zatímco v Kazachstánu ještě trenér Pavel Vrba tvrdil, že ani po třetí kvalifikační výhře v řadě jeho tým ještě kliku od šampionátových bran v rukou nesvírá, teď už připouští, že kdyby se podařilo v listopadovém klání udolat v Plzni i suverénní Island, hodně velký krok směrem k EURO 2016 by to znamenalo. „Zisk dvanácti bodů ze čtyř utkání by představoval velkou šanci,“ přitakává Pavel Vrba.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba prožíval kvalifikační duel v Istanbulu hodně emotivně.

Článek
Fotogalerie

Znamenají tyto kalkuly, že po návratu z asijské mise, během níž jste vydrancovali Istanbul i Astanu, žijete už jen a jen konfrontací s Islandem? Že jste se zcela přeorientoval na protivníka, který si počíná v kvalifikaci stejně suverénně jako váš tým?

Zatím jsem ještě pořád žil utkáními v Turecku a Kazachstánu a pracoval na notách, která hráči dostanou před Islandem. Obě střetnutí jsme sice vyhráli, ale přesto se v nich objevily věci, které nebyly košér a nad nimiž se musíme zamyslet. A samo sebou se připravit, aby se příště neopakovaly.

Třeba?

O některých jsem mluvil bezprostředně po zápasech... V Istanbulu jsme se nechávali v prvním poločase zbytečně vytahovat na turecké pravé straně, takže domácí se dostávali do přečíslení. V Astaně jsme si zase v závěru střetnutí nepočínali při standardních situacích patřičně důsledně a od stavu 3:0 jsme hráli dost laxně.

To hráčům vyčtete?

Hlavně jim připomenu, s čím jsem nebyl spokojený. Budu pro ně mít nachystaný sestřih nejdůležitějších momentů z obou zápasů, upozorním je na individuální chyby a třeba i chyby při vzpomínaných standardkách, upozorním je, co musíme zlepšit.

Daleko podstatnější bude ale příprava na Island. Souhlasíte, že může jít o zlomový duel celé kvalifikace?

Nikdo nepočítal s tím, že střetnutí s Islandem bude tak zajímavé, jak se jeví nyní. Kdo v něm uhraje tři body, udělá velký krok k postupu.

V případě, že byste po Nizozemsku, Turecku a Kazachstánu porazili i Island, měli byste už tucet bodů. To už byste na kliku od francouzského šampionátu sahali?

S dvanácti body na kontě by už byla šance velká. Ale stejně budeme muset uhrát minimálně dalších devět deset bodů, abychom měli jistotu.

Už jste si pohrával s představou, kolik bodů vůbec bude k postupové jistotě zapotřebí? Zahrál jste si alespoň v duchu a třeba i potají na počtáře?

Jedenadvacet by jich mělo postačovat. Zatím jich máme devět, ale věřím, že v dalším střetnutí s Islandem můžeme nějaké přidat. I proto, že se hraje v Plzni a tamní diváci budou naším dvanáctým hráčem.

Mluvíte o jistotě, kterou dává jedenadvacet bodů. Dlouhodobé kvalifikační statistiky však vypovídají, že i zisk šestnácti k postupu v drtivé většině stačí...

Statistiky ano, jenže v praxi se stalo, že i třiadvacet bodů bylo málo a k postupu nestačilo.

Jak jste tedy dospěl k postupové jistotě při zisku jedenadvaceti bodů?

Protože tentokrát postupují do Francie i nejlepší mužstva ze třetího místa ve skupině. A jedenadvacet bodů by mělo na takové umístění postačovat.

Proto před islandskou konfrontací dostanou hráči vaši obvyklou partituru, kterou budou s předstihem studovat jako domácí úkol...

Dostanou, ale nikoli přes internet, jako v přechozích zápasech, ale až přímo na soustředění. Bude šestidenní, takže poskytne dostatek času se na Island připravit. I za pomoci sestřihu, který nachystáme ze tří dosavadních vítězných kvalifikačních zápasů Islanďanů.

Překvapují vás svou hrou a bodovými zisky? Zaskočilo vás, že právě oni jsou ve sbírání bodů stejně suverénní, jako váš celek?

Viděl jsem je už v přípravném zápase v Rakousku, kam jsme se jeli s Dušanem Fitzelem podívat na domácí celek. Už tam mě Islanďané zaujali svou herní disciplínou a organizací hry. V první půli byli dokonce lepší než Rakušané. Proto jsem po losu kvalifikace neměl moc velkou radost, že jsme je dostali do skupiny.

Na přípravu na tento, dost možná klíčový zápas se teprve chystáte, ale přesto - zkuste reprezentaci Islandu charakterizovat...

Je dobře poskládaná z hráčů působících v zahraničních klubech, přičemž má ve svém středu výrazné individuality. Třeba nejlepšího střelce Sigthórssona hrajícího v Ajaxu... K tomu herní disciplína, perfektní organizace a k tomu všemu fakt, že nejde o jev krátkodobý, ale o dlouhodobou kvalitu plynoucí z předchozích startů islandské jedenadvacítky na šampionátu této věkové kategorie, či třeba účasti áčka v baráži o světový šampionát v Brazílii.

Před listopadovým kláním máte evidentní výhodu, že vaši svěřenci rekrutující se z tuzemských klubů jsou lační úspěchu a zviditelnění. Podobně, jako tomu bylo před stříbrným šampionátem v Anglii v šestadevadesátém. Napadla vás tato paralela?

Hned v Astaně ji připomínal předseda Pelta. Kdyby to dopadlo podobně, měl bych z toho samozřejmě radost. Ale na druhou stranu přece všichni víme, kteří hráči v šestadevadesátém figurovali v reprezentaci...

V drtivé většině fotbalisté hrající v tuzemských klubech, toužící se v národním mužstvu zviditelnit a říci si i o pozornost velkých a zahraničních klubů. Prostě další paralela se současností!

Nemyslím, že by současným hráčům šlo o to, aby se zviditelnili a následně se prodali. V české lize jsou spokojeni a nemají důvod odcházet do ciziny, jako tomu bývalo před dvaceti lety.

Takže jiný motivační stimul?

Samo sebou - úspěch reprezentace.

Porazí čeští fotbalisté v listopadu doma Island a budou tak na podzim v kvalifikaci ME stoprocentní?
Ano
80,7 %
Ne
19,3 %
Celkem hlasovalo 20499 čtenářů.

Reklama

Související témata: