Hlavní obsah

Čech varuje před euforií soupeře z postupu Astany do Ligy mistrů: Prožívají nejlepší období!

Plzeň

Množství absencí, které zasáhly český národní fotbalový tým, se bezprostředně týká i brankáře Petra Čecha. Od počátku evropské kvalifikace měl před sebou šéfa obrany Tomáše Sivoka, s nímž bezvadně komunikoval. Jenže stopera na poslední chvíli vyřadila zlomenina žebra, ve čtvrtek proti Kazachstánu i následně s Lotyšskem si česká jednička musí zvyknout na Sivokova zástupce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Brankář Petr Čech na tréninku české fotbalové reprezentace, která se připravuje na zápasy kvalifikace ME s Kazachstánem a v Lotyšsku.

Článek
Fotogalerie

Trénink české fotbalové reprezentace v Plzni

Znamená to pro vás velký problém?

Připravovali jsme se poctivě na zápas s Kazachstánem celkově, trenéři využili všechny hráče, všechny možné varianty. Věřím, že kluci, kteří nastoupí, zápas zvládnou.

Absencí je ovšem víc než dost. Je český tým citelně oslaben?

Samozřejmě, vždycky je škoda, když někdo z nominace vypadne kvůli zranění. Na druhou stranu je to šance pro ostatní kluky, aby ukázali trenérům, že do týmu patří. A třeba si řekli o trvalé místo v základní sestavě. Jsem přesvědčený, že ti, co dostanou proti Kazachstánu příležitost, důvěru trenérovi splatí.

Od první minuty zřejmě nastoupí více nováčků, není to risk?

Důležité bude, aby každý z nich hrál svůj fotbal. Jsou to hráči, kteří se dostali do národního týmu proto, že se jim daří v klubech. Takže v jejich případě platí, aby hráli co nejlíp a snažili se nevnímat důležitost zápasu. Nemá přece smysl přemýšlet nad tím, že nastupuji někde poprvé.

V duelu s Kazachstánem pravděpodobně nebudete příliš v permanenci. Sedí vám taková utkání?

Musím říct, že mi nevadí. Myslím, že za kariéru jsem zažil spoustu zápasů, v nichž to bylo o jednom zákroku za celých devadesát minut. Člověk musí být nachystaný na každou vteřinu. Ovšem pozice brankáře je specifická v každém směru, takže v nižší permanenci nevidím žádný problém.

Očekáváte od Kazachů jiný způsob hry, než v loňském vítězném duelu v Astaně?

Od toho utkání už uběhla nějaká doba, může se stát, že Kazaši zvolí odlišný model. Zásadní však bude, abychom zvládli zápas my. Nejlépe tak, jako v Astaně, kde jsme měli nad utkáním kontrolu od první do poslední minuty. Tento scénář bychom chtěli v domácím prostředí zopakovat.

Může se na soupeři pozitivně odrazit postup Astany do Ligy mistrů?

Kazašský fotbal prožívá nejúspěšnější období v historii, Astana se dostala do Ligy mistrů. To  se na výkonu národního mužstva může projevit, může to mít na ně velice pozitivní vliv. Národní tým je totiž složený z hráčů toho týmu.

Jak se cítíte na začátku sezóny? V posledních dvou utkáních za Arsenal jste vychytal dvě čistá konta...

Moje zápasové zatížení se po letním přestupu do Arsenalu vrátilo do normálu, pravidelně chytám. Věřím, že se to na mně projeví.

Jak skončí kvalifikační duel ME 2016 mezi fotbalisty Česka a Kazachstánu?
Vyhraje Česko
81 %
Zápas skončí remízou
10,2 %
Zvítězí Kazachstán
8,8 %
Celkem hlasovalo 28457 čtenářů.

Reklama

Související témata: