Hlavní obsah

Je lepší zvítězit 5:4, než uhrát bezgólovou remízu, míní gólman Čech

Riga

Fotbalisté sahají po postupu na mistrovství Evropy. V dosavadních sedmi kvalifikačních zápasech brankář Petr Čech pokaždé inkasoval. Svůj tým ale mnohokrát zachránil od pohromy. Když mužstvo vyhraje, což je přání i před nedělním duelem v Lotyšsku, góly ve své brance se netrápí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Čeští reprezentanti zleva Bořek Dočkal, Petr Čech a Pavel Kadeřábek po utkání s Kazachstánem.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů v Rize

Není v utkání v Rize čas, abyste v této kvalifikaci poprvé udržel čisté konto?

Čas je, rád bych už vychytal v některém utkání této skupiny nulu. Pořád je ale lepší vyhrát 5:4, než uhrát bezbrankovou remízu. A v tomto duelu to platí o to víc.

Takže si uvědomujete, že za určitých okolností si můžete odvézt z Rigy tři body a postup?

Cestu jsme začali vlastně už téměř před dvěma roky, kdy se začal tvořit nový tým. Nejdůležitější jsou z Rigy tři body. Fakt, že máme k postupu krůček, si uvědomujeme, ale rozhodně to nemáme v hlavách, já rozhodně ne. Boj o postup máme plně ve svých rukou. Je pravda, že když Nizozemsko ztratí v Turecku, můžeme mít už jistý postup, ale také se může stát, že i když tady vyhrajeme, bude se o postup hrát do posledního zápasu. Takže výhra v Lotyšsku pro nás může být dobrá, nebo výborná, ale také postupová. Ale dokud není vše jasné matematicky, nikdy nemůžete říct, že je hotovo.

Mezi zápasy s Kazachstánem a v Lotyšsku jste měli jen dva dny. Je těžké rychle přepnout v hlavě z Kazachstánu na Lotyšsko?

Není, jsem na rychlý sled zápasů zvyklý z klubů. Na Lotyše jsme se začali připravovat vlastně hned po čtvrtečním utkání v Plzni. Určitě budeme dobře připravení.

Máte nastudovanou lotyšskou ofenzívu?

Viděli jsme na jaře v Edenu, co dovede. Lotyši dali gól ve čtvrtek v Turecku, což je pro ně výborný výsledek. Známe jejich sílu a kvalitu. Oni jsou dobře organizovaní, výborně brání a čekají na brejky, z nichž jsou hodně nebezpeční. I když jsme měli ve druhé půli velký tlak, dali jsme gól až v závěru a zachránili bod. Očekávám, že doma budou hrát ofenzívněji.

Zmínil jste zápas v Edenu. Tam vám mohl dát Šabala gól a za stavu 0:2 už by český tým zápas těžko otočil. Viděl jste dráhu míče a byl si jistý, že mine branku?

Byl jsem přímo proti míči, takže jsem věděl, že skončí buď na tyči, nebo vedle branky.

Lotyšský tým vede trenér Pahars, který proti vám hrál na evropském šampionátu 2004 v Portugalsku. Pamatujete si ten zápas?

Velmi dobře, byl to úvodní duel ve skupině a my jsme po první půli prohrávali. Ve druhé jsme pak zápas otočili a vyhráli. Už tehdy Lotyši výborně bránili a byli nebezpeční z protiútoků. Tenhle herní způsob jim zůstal.

Jaké bylo setkání s basketbalisty?

Příjemné, oni svůj sobotní zápas vyhráli, což je pro nás inspirace. Vyměnili jsme si dresy. Jan Veselý i Tomáš Satoranský jsou vyšší než já. Nestává se mi často, že bych byl mezi sportovci nejmenší (úsměv). Popřáli nám hodně úspěchů a my jim také, bohužel kvůli povinnostem jsme zápasy nemohli vzájemně navštívit. Cíl ale máme stejný. Postup do Francie. Oni do play off svého mistrovství Evropy, a my na závěrečný turnaj fotbalového šampionátu starého kontinentu. Věřím, že se oběma týmům splní.

Reklama

Související témata: