Hlavní obsah

Slováci si na ME nekopli 35 let. Večer chtějí slavit, ukrajinský Messi je proti

Žilina

Do roka a do dne! Loni přesně 8. září odstartovali fotbalisté Slovenska výhrou 1:0 v Kyjevě svůj parádní marš kvalifikací o EURO 2016. Když dnes večer doma v Žilině znovu porazí Ukrajinu, oslaví postup do Francie. Ve skupině C prvních šest zápasů vyhráli a teprve sobotní porážkou ve Španělsku ztratili první body. I remíza Slovákům pomůže, ale postup jim ještě nezaručí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Krejčí (vlevo) a David Lafata už s Čechy na ME jsou. Pojedou do Francie také Marek Hamšík (vpravo) a spol...?

Článek

Kdo by to byl čekal. Když přesně před rokem kvalifikaci začínali, byli Slováci ve světovém žebříčku FIFA na 45. místě a Ukrajincům patřila 22. příčka. Od té doby si ovšem role vyměnili, Slováci vyskočili již na 15. pozici a Ukrajinci klesli na 29. místo.

„K realizaci postupového plánu je nesmírně dlouhá cesta. Podrobně jsme s kolegy sledovali ukrajinské hráče. Je to obrovská síla," upozorňuje trenér slovenského týmu Ján Kozák.

Soupeř neskrývá, že se přijel revanšovat za porážku v Kyjevě. Spoléhat bude i na ukrajinského Messiho, záložníka Jevhena Konopljanku. V létě přestoupil z Dněpru do FC Sevilla a teď ho vábí i Barcelona, které dal gól v evropském Superpoháru...

Kozák uspěl s Československem

Fanoušci od Bratislavy k Tatrám ovšem žádné odklady nepřipouštějí. Chtějí slavit doma a hned teď. Aby ne - jak deník Sme připomíná, poslední slovenští fotbalisté si zahráli na ME před 35 lety. Tehdy získali ještě v dresu Československa bronz.

Mezi hrdiny týmu patřil i dnes 61letý trenér Kozák, tehdy v penaltovém rozstřelu o medaili dal dokonce gól. Od té doby další generace marně čekají na další účast.

Slovenská reprezentace měla od rozpadu federace v boji o evropský šampionát pět neúspěšných pokusů. Nyní má šestý a postupu je blízko jako dosud nikdy.

Když zdolá Ukrajinu, postoupí poprvé v dějinách na evropský šampionát...

„Čeká nás zápas roku. Musíme do něj dát všechno. Vzhledem k tomu, jak se situace vyvinula, je utkání nejdůležitější v této kvalifikaci. Prohráli jsme jen jednou, máme to stále dobře rozehrané," cituje deník Pravda vyhlášení kapitána Marka Hamšíka.

Reklama

Související témata: