Hlavní obsah

Turkům po penaltě narostla křídla a byli všude, uznali poražení

Praha

Vůbec se neprosadili v útočné fázi a dva kiksy v obraně je posadily na zadek. Oslavu postupu na mistrovství Evropy do Francie před vlastními diváky si fotbalisté představovali rozhodně jinak. „Všichni jsme smutní, ale hlavní cíl postup na EURO je splněn,“ kabonil se brankář Tomáš Vaclík po porážce 0:2 s Tureckem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český tým před zahájením zápasu s Tureckem při minutě ticha za oběti útoku v Ankaře.

Článek
Fotogalerie

Poprvé v základní sestavě - a hned nešťastníkem zápasu. Dánský legionář Filip Novák způsobil penaltu, z níž padl první gól, a neuhlídal střelce druhé branky.

„Jsem smutný, je to pro mě velké zklamání," přiznával rozčarovaný Novák a odmítal, že by Azize stáhl rukou. „To ne, dal jsem tam lehce rameno. Rozhodčí by to měli vidět, když je jich na hřišti pět. Po inkasovaném gólu jsme chtěli útočit a vyrovnat, jenže Turci se zatáhli, zdržovali a čekali na brejky. Pravdou ale je, že po penaltě na nás přišel lehčí útlum. Teď mně nezbývá, než se odrazit a makat dál."

„Myslím, že první půle byla celkem vyrovnaná. Drželi jsme míč a nepouštěli Turky do šancí," líčil záložník David Pavelka. „Do druhé půle jsme šli s tím, že chceme zlepšit ofenzivu, ale po inkasované brance jsme se už skoro do ničeho nedostali. Turkům narostla křídla a byli všude," uznal liberecký středopolař.

Hrálo se mezi vápny, penalta rozhodla

Poprvé si v kvalifikaci zachytal Tomáš Vaclík. „Vzpomínky na můj první soutěžní zápas v reprezentaci nebudou nejlepší. Hodinu se hrálo mezi vápny, zápas jsme kontrolovali, ale penalta rozhodla. A co mám zprávy, spíš nebyla," litoval gólman.

„Turci bohužel před penaltou měli standardku, dvakrát míč vrátili do vápna a rozhodčí ji odpískal. To byl zlomový bod utkání."

Domácí tým už nedokázal na vývoj druhé půle zareagovat. „Turci se pak zatáhli a hráli vyloženě na brejky. Škoda porážky. Odvedli jsme v kvalifikaci dobrou práci a nechtěli před vlastními fanoušky prohrát," krčil Vaclík rameny.

Reklama

Související témata: