Hlavní obsah

Dělbuchy, ostuda? Přesně naplánovaná akce, chorvatští fandové měli jasný cíl. Organizátoři vše věděli

Lyon

Žádný náhodný úlet, ale pečlivě připravená operace. Tak to podle všeho bylo se skandálním chováním chorvatských fotbalových fandů, kteří v pátečním utkání na ME s Českem (2:2) naházeli na hrací plochu pyrotechniku a způsobili pořádný rozruch.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Chorvatští příznivci zaházeli hřiště světlicemi a dělbuchy, uklidňovali je vlastní hráči.

Článek
Fotogalerie

Podle zpráv z chorvatského tábora šlo o protest skupiny fandů proti faktickému šéfovi chorvatského fotbalu Zdravko Mamičovi, který coby místopředseda svazu má vše pod palcem. Obchody s hráči, obsazení trenérských postů, strategická rozhodnutí... Je trnem v oku mnoha lidem.

Nic supertajného, plán byl na internetu

Nešlo přitom v případě fanouškovského útoku o nic supertajného, jak by se mohlo zdát. Plán toho, co se může odehrát na stadiónu v Saint-Étienne, se pár desítek minut před zápasem objevil na sociálních sítích.

Radikální fanouškovská skupina Torcida Split 1950 na facebookovém profilu zveřejnila plánek, kde budou jednotlivé skupiny chorvatských příznivců. I se šipkami, které podle všeho měly znázorňovat směr útoku. Podle všeho se ale nakonec do akce zapojila jediná skupina, se kterou si to pak další příznivci a také ochránci pořádku vyřizovali.

Sami lidé starající se o bezpečnost chorvatského týmu měli i další indicie, že se právě v inkriminované 85. minutě může něco zásadního přihodit. Chorvaté v té době hlídali vedení 2:1 a na ploše poblíž branky Petra Čecha přistály dělbuchy a světlice. „Měli jsme tip, že právě v 85. minutě se něco stane. I proto francouzské speciální složky vstoupily na stadión a hlídaly sektory s našimi fanoušky," citovala nejen chorvatská média bezpečnostního důstojníka národního fotbalového svazu Miroslava Markoviče.

„Shromáždili jsme o plánu informace a už tři dny předem jsme předali detailní popis, co se stane. O našich zjištěních jsme informovali chorvatskou a francouzskou policii i UEFA," řekl dále Markovič na tiskové konferenci.

„Den před utkáním byly zprávy ještě jasnější," uvedl Markovič. I proto se v 82. minutě před chorvatskými fanoušky rozmístili francouzští policisté určení na zvládání podobných situací.

Dobrá práce od policie, znělo z chorvatského tábora

Otázkou zůstává, jak je možné propašovat na ostře hlídaném ME do hlediště pyrotechniku ve větším rozsahu a ještě ji naházet na plochu. Jisté je, že zabránit tomu nikdo nedokázal. "Policisté a UEFA odvedli dobrou práci, protože to mohlo dopadnout mnohem hůř," uvedl nakonec Markovič.

„Fanoušci to neudělali, aby škodili Chorvatsku, jen nesouhlasí s tím, co se děje uvnitř fotbalu v naší zemi," napsal na sítě publicista Aleksandar Holiga, který se snažil nastínit, co se vlastně přihodilo.

Slavný Davor Šuker, nyní šéf svazu, se pozastavil nad tím, že skupina pár stovek fandů si myslí, že jsou víc než celý chorvatský fotbal a že ho takto můžou ničit.

Ať už je to jakkoli, lze čekat trest pro Chorvaty, disciplinární komise UEFA jej má vynést v pondělí.

Reklama