Hlavní obsah

Bizon Essien se bude rvát za celou zemi

PRAHA

Mnozí říkají, že Ghana takového fotbalistu nikdy neměla, ale hvězdu londýnské Chelsea Michaela Essiena tato slova nechávají v klidu. "Na vrchol jsem se dostal jen dřinou, tu šanci u nás má při troše štěstí každý kluk," tvrdí třiadvacetiletý záložník.

Foto: FC Chelsea

Michael Essien (vlevo) se raduje se spoluhráči z jedné z branek Chelsea.

Článek

Vloni v létě si doslova vytrucoval přestup z Lyonu do Chelsea, která za rodáka z Akkry po dlouhých tahanicích zaplatila neuvěřitelných 24,4 mil. liber, což byl klubový rekord. "Splnil se mi sen, vždycky jsem toužil hrát v jednom z nejlepších klubů světa," vysvětluje Essien, přezdívaný pro svou zarputilost Bizon.

Do týmu ze Stamford Bridge rychle zapadl a podle očekávání si vybojoval místo v základní sestavě. Jedinou kaňkou v sezóně pro něj bylo zranění kolenních vazů, které utrpěl 2. ledna a zmeškal kvůli tomu africký šampionát. Trenér Ghany Dujkovič se rozčiloval, že své zdravotní problémy předstíral kvůli tomu, aby mohl hrát zápasy za Chelsea.

Jejich vztahy už jsou prý ale dávno vyžehleny. Dujkovičovi po propadáku na Africkém poháru dokonce hrozilo odvolání, situaci ale ustál. "Ratomir Dujkovič je jako můj druhý otec, nemáme spolu žádné problémy," vysvětlil před nedávnem Essien.

Vůdcem Appiah

Bude jedním z tahounů reprezentace, složené převážně z mladých hráčů. "Ale není to vůdce mužstva, i když se stal po přestupu do Chelsea nejdražším hráčem Afriky. Tato role v týmu patří kapitánu Appiahovi, i když Essien patří rovněž ke klíčovým hráčům," řekl Dujkovič.

Záložník Chelsea věří, že tým nebude hrát na šampionátu podřadnou roli. "Postupem do Německa se naší generaci podařila velká věc. Skvělí ghanští hráči minulosti jako Abedi Pelé nebo Tony Yeboah to štěstí neměli. Každý by si toho měl vážit. Je to událost pro celou naši zemi a můžu slíbit, že se za ni budu rvát. Chceme se světu ukázat v tom nejlepším světle. Kdyby se podařilo postoupit z těžké skupiny, byl by to úspěch."

Reklama

Související témata: