Hlavní obsah

Zidane se loučil s místem svého největšího triumfu

PRAHA

Jedenáct účastníků fotbalového mistrovství světa v sobotu divákům předvedlo, jak na tom jsou necelé dva týdny před zahájením šampionátu. Zatímco Němci si pozvedli sebevědomí sedmi góly v síti Lucemburska, Španělé museli po bezbrankové remíze s Ruskem znovu konstatovat, že nemají střelce. Největší potlesk ale sklidil Francouz Zinédine Zidane.

Článek

Ten sice na trávníku vůbec nezářil, ale hrál svůj 100. zápas v dresu s trikolórou. Zároveň se loučil se stadionem, na němž slavil největší úspěch své kariéry. A to byl dostatečný důvod k oslavám. Když v 50. minutě utkání s Mexikem opouštěl hřiště v St. Denis, aplaudovali mu diváci vstoje a ještě dlouho znělo z tribun Stade de France jejich "Zizou, Zizou".

Potlesk pro Zidana, pískot pro trenéra

Tentokrát jim toho sice moc nepředvedl, novináři spočítali, že sedmkrát ztratil míč a kazil i snadné přihrávky, ale ovace byly skoro stejné jako před osmi lety, kdy tady Zidane vstřelil ve finále mistrovství světa dva góly. "Budu mít na tento stadion nádherné vzpomínky, ala příště se sem vrátím už jen jako divák," vzal 33letý idol fanouškům poslední naději na pokračování kariéry, kterou chce definitivně ukončit po mistrovství světa.

Zidane je teprve čtvrtým Francouzem, který dosáhl stovky mezistátních zápasů. Podle některých statistik to bylo teprve 99. utkání, ale sami Francouzi mu započítávají i zápas proti výběru světa, který se hrál v roce 2000 v Marseille. Zatímco Zidane sklízel potlesk, trenéra Raymonda Domenecha vyprovázeli diváci pískotem. Popudil je svým sporem s brankářem Coupetem, po němž lyonský gólman dokonce opustil soustředění týmu. Většina fanoušků je totiž na rozdíl od trenéra přesvědčena, že chytat by měl Coupet a nikoli problémový Barthez.

Španělé zase neskórovali

Španělé se nepřou o gólmana, ostatně Iker Casillas i v utkání s Ruskem v Albacete ukázal, že je mužem na svém místě, zato je trápí neschopnost jejich útočníků. Trenér Luis Aragones sice naordinoval hru na tři hroty, ale Torres, García ani Villa cestu do sítě nenašli. A nedokázal to ani střídající Raúl, u nějž už je střelecký půst nezvykle dlouhý. Rekordman Ligy mistrů i španělské reprezentace si nezakřičel "Gól" v žádném zápase už od října a po vleklém zranění kolena je jen stínem obávaného kanonýra.

V Albacete měl obrovskou šanci, utekl dvěma ruským zadákům, ale sám před brankářem, v situaci, kterou by dříve chladnokrevně vyřešil, minul branku o pořádný kus. Španělsko sice už skoro dva roky od ME v Portugalsku neprohrálo, ale důvod k jásotu nemá. "Bez gólů se vyhrávat nedá. Pochopitelně nás to zneklidňuje, že se nám v koncovce nedaří," připustil záložník Xabi Alonso.

Němci si zastříleli proti Lucembursku

Němci takový pocit určitě nemají. Ze soustředění ve Švýcarsku si odskočili domů a diváky ve Freiburgu potěšili sedmi góly. Co na tom, že soupeřem byl jen 152. tým světového žebříčku? "S těžkým tréninkem v nohách to byla příjemná zábava. Pro hráče i pro diváky. Ale teď už se musíme zaměřit na soupeře jiné výkonnostní kategorie," komentoval hladkou výhru nad Lucemburskem trenér Jürgen Klinsmann.

"Mezi sebou si musíme říct, že nás čeká ještě hodně práce," dodal německý kouč. Vrásky mu přidělal stoper Robert Huth, který po prvním poločase odstoupil se zraněným kotníkem. Kvůli zdravotním problémům jsou už mimo hru Lahm a Ballack. Oba by však měli začátek šampionátu stihnout.

To trenér Srbska a Černé Hory Ilija Petkovič už ví, že o útočníka Mirka Vučiniče přijde. Mladík si poranil koleno na mistrovství Evropy jednadvacítek a trenér se stále ještě nerozhodl, koho povolá na jeho místo. Při sobotní remíze s Uruguayí 1:1 v Bělehradě, byl spokojen jen s hrou obrany. Ta hrála bez Vidiče, který bude v prvním utkání na MS pykat za vyloučení z kvalifikace.

V dresu Nizozemců zářil Van Persie

Nizozemec Ruud van Nistelrooij oslavil padesátku mezistátních zápasů gólem, jímž v Rotterdamu zařídil výhru nad Kamerunem 1:0. Komentáře se však shodují v tom, že hlavní postavou zápasu byl Van Persie, nejpravděpodobnější soupeř Tomáše Rosického v boji o místo v sestavě Arsenalu. Ofenzivní záložník neustále hnal oranžový tým dopředu a skvěle přihrával. "Byl to jeho velký zápas. Dostal šanci a využil ji," řekl gólman Van der Sar na adresu spoluhráče, který toho v poslední době v nizozemském týmu moc nenahrál. Trenér Marco van Basten tak má jednu příjemnou starost navíc.

Reklama