Hlavní obsah

Němci úvod MS zvládli, porazili Kostariku

MNICHOV

Němečtí fotbalisté obstáli ve svém prvním mimořádně sledovaném testu a v zahajovacím zápase osmnáctého mistrovství světa porazili v pátek v Mnichově Kostariku 4:2. A to i navzdory tomu, že jim kvůli zranění lýtkového svalu chyběl kapitán Ballack. Skvěle jej zastoupili Klose s Lahmem a Fringsem, kteří se o branky podělili.

Článek

Ballack přitom pár hodin před toužebně očekávaným výkopem způsobil v pořadatelské zemi závěrečného turnaje poprask. Den poté, co jeho účast v zápase kouč Klinsmann vyloučil, hráč řekl, že je zdravý a nastoupí. Doktoři se ale nakonec rozhodli, že by jeho start byl příliš riskantní, a tak záložník společně s druhou největší hvězdou německého fotbalu, brankářem Kahnem, usedl jen na lavičku náhradníků.

Brzy z ní ale společně s ostatními v euforii vyskočili. Němcům se totiž povedl start do zápasu tak, jak o tom sní každý favorit. V šesté minutě se Lahm zmocnil míče u levé postranní čáry, díky podklouznutí bránícího hráče s ním snadno prošel do výhodné palebné pozice a pravačkou jej nádherně zatočil do horního rohu kostarické branky.

Nejen diváci na vyprodaném mnichovském stadionu zaplesali. A kouč Klinsmann si mohl znovu oddechnout, že se mu levý krajní zadák těsně před šampionátem zotavil po zranění lokte. Po šesti minutách ale německé nadšení opadlo. Kritizovaná obrana vicemistrů světa zaspala při soupeřově kombinaci, Wanchope se jí dostal do týla a po ideálním vysunutí svůj sólový únik s přehledem proměnil.

Strhující začátek otevřeného duelu, úplně odlišného od šachových partií úvodních utkání předchozích šampionátů, přinesl gól znovu za dalších pět minut. Schneider, jenž po Ballackovi převzal kapitánskou pásku, našel důmyslnou zpětnou přihrávkou rozběhnutého Schweinsteigera, jehož střílenou přihrávku umístil do sítě Klose.

Hráč, který dnes slaví 28. narozeniny, na své výročí nikdy nezapomene. Ve chvíli, kdy Kostarika začala pozvolna hledat cestičky k vyrovnání, si naskočil na Lahmův centr, a i když jeho hlavičku gólman Porras vyrazil, Klose stihl pohotovou dorážku nohou. Nejlepší střelec minulé bundesligové sezóny možná změnil obor: famózní hlavičkář, jenž na předchozím světovém šampionátu vsítil všech pět gólů právě ze vzduchu, dnes dal oba góly nezvykle nohou. Nejistý Lehmann

Jenže i největší hvězda kostarického útoku Wanchope se trefila podruhé. A německá obrana znovu kapitulovala tou nejjednodušší cestou. Centeno na hranici šestnáctky naznačil, že bude střílet, obránci mu udělali místo pro kolmou přihrávku na Wachopeho a ten z těsného ofsajdu snížil. Lehmann inkasoval i ze druhé střely na branku a jeho kolega Kahn se v obavách podíval na časomíru.

Kostarika si ale už žádnou příležitost nevytvořila, zato Němci své fanoušky uklidnili výstavním gólem. Frings čekal na přihrávku z nepřímého volného kopu tak dlouho, až proti němu vyběhli obránci a záložníkova rána z 25 metrů se mezi nimi zakroutila k tyči.

Němci dodrželi tradici, že pořadatelská země mistrovství světa svůj první zápas neprohrává, oba týmy zároveň šesti brankami překonaly střelecký rekord zahajovacích duelů.

Skupina A
Německo - Kostarika 4:2 (2:1)
Branky: 17. a 61. Klose, 6. Lahm, 87. Frings - 12. a 73. Wanchope. Rozhodčí: Elizondo (Arg.). ŽK: D. Fonseca (Kost.). Diváci: 66.000.
Německo: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Schneider (90+1. Odonkor), Frings, Borowski (72. Kehl), Schweinsteiger - Klose (79. Neuville), Podolski. Trenér: Klinsmann.
Kostarika: Porras - Umaňa, Sequeira, Marín - G. Martínez (67. Drummond), Solis (78. Bolaňos), D. Fonseca, L. González - Centeno, Gómez (90+1. Azofeifa) - Wanchope. Trenér: Guimaraes.

Reklama

Související témata: