Hlavní obsah

Čech: Doufám, že na konci budu šťastnější než Essien

Proti jednomu ze svých oblíbených spoluhráčů z Chelsea Londýn nastoupí český brankář Petr Čech v zápase s Ghanou na mistrovství světa v Německu. Hvězdou afrického týmu je totiž záložník Michael Essien. Čech ale v rozhovoru pro deník Právo zadoufal, že bude po utkání tím šťastnějším mužem on. Rád by totiž, aby si český tým zajistil postup už po dvou zápasech.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petr Čech při tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Petře, hvězdou Ghany je váš spoluhráč z klubu Michael Essien. Jaký je?

Moc hodný, pořád se směje. Máme velice dobrý vztah, ale v zápase nám asi k ničemu nebude. Doufám, že na konci budu šťastnější já než on.

Jste s ním v kontaktu?

Ne, protože jsme soupeři ve skupině. Nechám si to až po tom zápase. Přece jen jsme soupeři ve skupině a nehodí se to. Ale s některými dalšími spoluhráči z Chelsea si voláme nebo píšeme: s Arjenem Robbenem, Johnem Terrym nebo Frankem Lampardem.

Jak na vás zatím působí Ghana?

Viděli jsme jejich zápas s Itálií. Byl to takový tempo fotbal, pořád nahoru, dolů. V poli hráli výborně, ale neprosadili se ve vápně. Čekám, že budou hrát se stejným nasazením. První zápas na rozdíl od nás prohráli, takže ta odpovědnost je víc na nich než na nás. Mají výbornou zálohu a pokud chtějí postoupit ze skupiny, musí vyhrát. Mají nůž na krku. Body ale potřebujeme i my. Nechávat to na poslední zápas s Itálií by mohlo být ošidné.

Takže jediný cíl je vítězství a jistý postup po dvou zápasech?

Byli bychom rádi, kdybychom zopakovali mistrovství Evropy v Portugalsku, kde jsme po dvou utkáních měli jistotu postupu. Budeme se o to snažit.

V útoku ale nemohou kvůli zranění nastoupit Koller ani Baroš. Je to pro český tým velký handicap?

Musíme se s tím vypořádat. Bez Jendy Kollera jsme hráli některé zápasy kvalifikace i baráž, která byla rozhodující. A zvládli jsme to. Snad to dokážeme i teď.

Po dnech veder přišlo ochlazení. Jste rád?

Doufám, že chladnější počasí vydrží. Líp se dýchá, běhá. Všichni jsme to uvítali.

Kdo na vás zatím udělal na šampionátu největší dojem?

Třeba Španělé odehráli velice dobrý zápas proti Ukrajině.

Co jste říkal na rozpačitý výkon Brazilců?

Byl to jejich první zápas na turnaji. Vypadalo, že jsou trošku unaveni. Chorvati odehráli vynikající zápas, byli pro ně těžkým soupeřem. Ale tři body jsou tři body, ať je to 1:0 nebo 5:0. Důležité je vítězství a už tolik ne to, jak hráli. Třeba si formu schovávají na další zápasy.

Brankáři si stěžují, že míče Teamgeist jsou pro ně velkou nevýhodou. Jak si na ně zvykáte?

Zvykám si, ale když to někdo trefí jako Rosa proti Američanům, bude mi to k ničemu. Ale je lepší než Roteiro, se kterým se hrálo v Portugalsku. Je vidět, že pro hráče v poli je Teamgeist dobrý, líp se kontroluje. Většina gólů padá z dálky a potvrzuje se, že střelba na tomto turnaji bude hodně důležitá.

Fanoušci chtějí vidět hlavně hezké góly a těch padá na šampionátu nezvykle dost.

Určitě, tak se to musí brát. Pro lidi je daleko zajímavější, když jich padá hodně a zápas skončí třeba 4:2 než 0:0. Pro mě jako pro brankáře to zas takový veselý bod programu není, protože balóny nedrží dráhu letu, ale co se dá dělat.

Reklama

Související témata: