Hlavní obsah

Češi se přestali holit a těší se na bílé dresy

WESTERBURG

Zarostlé obličeje uprostřed oblíbených sněhobílých dresů. Tak budou vypadat čeští fotbalisté ve čtvrtečním duelu mistrovství světa proti Itálii. Reprezentanti se totiž rozhodli, že se až do dalšího úspěšného výsledku na turnaji nebudou holit. Fotbalisté o tom příliš nemluvili, ale na jejich tvářích to bylo zřejmé.

Článek

"Domluvili jsme se tak, na žiletky zatím můžeme zapomenout. A rádi bychom, aby to vydrželo co nejdéle," prozradil Jiří Štajner, jehož tvář zdobí nejdelší vousy a pohled na řadu jeho spoluhráčů to jen potvrdil. Vousy jsou zřetelné už například i na Karlu Poborském, Petru Čechovi, Milanu Barošovi i dalších.

Ve čtvrtečním utkání by měl hráčům pomoci i další vítězný rituál, který se zrodil v posledních letech. Fotbalisté si totiž věří více v bílých dresech než v jakékoli jiné barvě. "Bílé dresy máme opravdu raději, vždy se nám v nich v klíčových duelech dařilo," řekl za hráče Radoslav Kováč, na němž zatím není znát další rituál, na němž se tým domluvil. Marek Jankulovski jeho slova potvrdil.

Bílé dresy nesou úspěch

Jejich důvěra v bílé dresy, které jsou zvlášť v nynějším provedení estetičtější, je založena i na výsledcích z minulých let. Pokud se Češi radovali z důležité výhry, vždy to bylo v bílých dresech. Naposledy ve vstupním duelu proti USA, v obou barážových zápasech proti Norsku, ale také třeba v klíčových zápasech na mistrovství Evropy před dvěma lety proti Nizozemsku a Dánsku.

A pro osvěžení paměti: když Nedvěd a spol. před deseti lety na mistrovství Evropy porazili Italy 2:1, hráli také v bílých dresech. Naopak v sobotním duelu proti Ghaně nastoupili fotbalisté v červeném.

Pokud by se přesto reprezentantům zdálo, že své štěstí potřebují ještě nějak podpořit, mohou se rozhlédnout před zápasem v kabině, kam dorazí i Vladimír Šmicer. Ten je totiž štístkem sám o sobě a reprezentaci jeho vítězná aura už mnohokrát pomohla.

Reklama

Související témata: