Hlavní obsah

Jásající Němci proměnili ulice v taneční plochy

BERLÍN

Německá fotbalová euforie nebere konce. Sobotní dvoubranková výhra národního týmu v osmifinále mistrovství světa nad Švédy přiměla statisíce fanoušků k tanci v ulicích měst a auta po celé zemi troubila na znamení radosti z vítězství.

Článek

Jen v mnichovské čtvrti Schwabing zabralo více než 25.000 lidí Leopoldovu ulici a začalo na ní tančit. Také v hamburské čtvrti St. Pauli, čtvrti "červených lucerniček", tančící fotbaloví fanoušci zcela vytlačili automobilovou dopravu. Podobné scény se odehrávaly i na dalších místech, mávání vlajkami a nadšené skandování "finále" nebralo konce.

Také politici se o výkonu svěřenců Jürgena Klinsmanna vyjadřovali velmi pochvalně. "Byl to nejlepší poločas šampionátu. A mám pocit, že mužstvo má ještě na víc," prohlásil prezident Horst Köhler. Ani kancléřka Angela Merkelová se nedala zahanbit a ujišťovala, že německému týmu věří.

Na berlínské fanouškovské míli se shromáždil milion příznivců, kteří trubkami, píšťalkami a nadšeným skandováním hodnotili každou šanci svého týmu. V Mnichově se na prostranství určeném pro fanoušky shromáždilo asi 750.000 lidí.

Reklama

Související témata: