Hlavní obsah

Fanoušky na šampionátu láká nejen fotbal, ale i sex

HAMBURK/BERLÍN

Fotbaloví fanoušci se do Německa během mistrovství světa nevydávají jen za sportem. Po utkáních často míří přímo do vykřičených čtvrtí a z mnohých se stávají klienti nočních podniků i pouličních kněžek lásky. Češi ale platí za velmi opatrné sexuální turisty.

Článek
Fotogalerie

Terčem kritiky je německý liberální přístup k prostituci. Od roku 2002 je tu nejstarší řemeslo zcela legální, což udivuje i některé zahraniční fanoušky. Zřejmě na žádném jiném místě v Německu není v těchto dnech symbióza mezi fotbalem a sexem průkaznější než v hamburské čtvrti St. Pauli s její slavnou ulicí lásky Reeperbahn.

V ráji sexuální turistiky se střídají národnosti podle toho, které týmy zrovna hrají utkání světového šampionátu na místním stadiónu. Zdejší lehké ženy už poznaly, jak jsou na tom se sexuální náruživostí Ekvádorci, Kostaričané, Ukrajinci či Italové. Spolu s posledně jmenovanými přišli minulý čtvrtek na řadu i Češi, ale jejich zájezdy označili znalci místních poměrů z hlediska sexuální turistiky za "ne zrovna plodné".

Čechy ještě neměli

"Šla bych i za stovku," nabídla zpravodaji ČTK drobná blondýnka východoevropsky tvrdou němčinou po zjištění národnosti potenciálního zákazníka. "Čechy jsme tu ještě neměly," tvrdila.

Pověst Čechů jako nepříliš zámožných a poněkud zdrženlivých klientů ČTK potvrdil i portýr hamburského podniku Moulin Rouge. "Češi jsou velmi klidní a nevyvolávají konflikty. Zajdou se podívat na taneční číslo, dají si jedno pivo a jdou pryč," řekl zaměstnanec podniku, v němž hodina "na pokoji" přijde na 250 eur. "Třeba Angličané peníze mají, ale jenom se tu opíjejí," uvedl pro srovnání prošedivělý muž s osmahlou tváří. Nejštědřejšími zákazníky jsou podle něj Rusové, Japonci a bohatí Ukrajinci.

Počet legálních prostitutek nestoupl

Už měsíce před začátkem mistrovství panovaly obavy, že Německo se stane hlavní destinací žen z východní Evropy, často k prostituci donucených. Hovořilo se až o 40 000 prostitutkách z donucení a jejich počet měl kulminovat právě během utkání v základních skupinách, kdy své národní týmy v Německu podporují desetitisíce fanoušků z 32 zemí světa.

Polsko, Maďarsko a Česká republika podnikly stovky kontrol a zřejmě obávanému přílivu nedobrovolných prostitutek podle německých úřadů z větší části zamezily. "Přes četné razie jsme nezískali žádné poznatky o tom, že by nucené prostituce přibylo," řekl listu Süddeutsche Zeitung šéf policejní centrály bavorského ministerstva vnitra Wolfgang Beus. Německo se prý nijak nevymyká zkušenostem z předchozích evropských a světových šampionátů.

Závratně prý nestoupl ani počet legálních prostitutek. Například v 48 mnichovských sexuálních podnicích byl od počátku šampionátu zaznamenán nárůst počtu prostitutek z 500 na 800.

Reklama

Související témata: