Hlavní obsah

Ronaldinho ví, že se od něj čeká víc

BERLÍN

Nejsledovanějším fotbalistou na šampionátu je nepochybně šestadvacetiletý ofenzívní záložník Barcelony Ronaldinho. I když dokáže nabídnout pár hezkých momentů, zatím zůstává hodně za očekáváním. Není tolik vidět a nedal ještě ani gól.

Článek

"Cítím, že ode mne fanoušci čekají víc, a vím, že dokážu hrát lépe. Nejdůležitější je, že vyhrává Brazílie a já jsem i nyní pro mužstvo platný. Hraji víc ve středu hřiště, takže do šancí se tolik nedostanu, ale snažím se je připravovat spoluhráčům," říká Ronaldinho.

Trenér mu prý řekl, že jeho role je hrát pro mužstvo. "A to se snažím naplnit. Určitě se budu zlepšovat, vždyť turnaj ještě nekončí. Věřím, že moje chvíle přijdou a budu lepší a lepší," přiznal s úsměvem novinářům nejlepší fotbalista světa, Ve volných chvílích se prý učí němčinu, ale zdá se mu velice komplikovaná. "Proti mé rodné portugalštině je hodně složitá," přiznal. Jinak mluví dobře i španělsky, anglicky a domluví se francouzsky.

Duel s Francií jako odvetu nebere

Kritiku na výkony Brazílie odmítá... "Čtyřikrát jsme vyhráli. Nemusíme přece lítat po hřišti, když to není třeba. Do střelecké formy se dostal Ronaldo, máme i další hráče, kteří umějí dát gól. Naše obrana funguje perfektně, inkasovali jsme jen jednou. Fotbalem bavíme sebe i fanoušky a náš výkon půjde stále nahoru. Nikdo, snad kromě Němců, tu není pod takovým tlakem jako my," uvažoval Ronaldinho.

"Na šampionátu jsou výborná mužstva, ale my se nikoho nebojíme. Respektujeme sílu každého ze soupeřů. Francouzi se také rozjížděli pomaleji. Zahraji si proti výborným fotbalistům, jako jsou Zidane nebo Henry. Není to odveta za mistrovství světa před osmi roky, tak zápas nevnímáme. Bude to další těžký krok na cestě k finále. Z dosavadních zřejmě nejtěžší," zamýšlel se nad nadcházející fází turnaje.

Pořád však zůstává svůj, nemá manýry hvězdy. Na tréninku předvádí pro fotografy a televizní kamery různé finesy a po něm klidně sbírá s kustody míče. Při utkání se neustále baví se spoluhráči a ochozy jen zahučí, když pošle geniální pas do volného prostoru, přihraje patičkou nebo se dívá někam na tribunu a míč dá na milimetr přesně na druhou stranu. "Tady se nehraje o nejlepšího fotbalistu světa, ale o nejlepší tým na světě. A my chceme dokázat, že to je Brazílie, které jsem součástí," dodal Ronaldinho.

Reklama

Související témata: