Hlavní obsah

Henry: Z italské obrany strach nemám

BERLÍN/PRAHA

Italská obrana, která na světovém šampionátu inkasovala v šesti zápasech jediný gól, před finálovým duelem vyhlašuje stav nejvyšší pohotovosti. Pokořit se ji v Berlíně chystá francouzský kanonýr Thierry Henry, který se svými spoluhráči hodlá po osmi letech znovu usednout na mistrovský trůn. Hvězdě londýnského Arsenalu před nedělní očekávanou bitvou nechybí sebevědomí.

Článek

"Pořád dokola slyším řeči o tom, jak těžké je prosadit se proti italským obráncům. Ale já nemám v Lize mistrů problém skórovat proti italským týmům, tak nevím, proč by to teď mělo být jiné," prohlásil osmadvacetiletý útočník. Svá slova letos už stačil doložit i konkrétními činy.

Ve čtvrtfinále Ligy mistrů v březnu Henryho Arsenal narazil na Juventus Turín a právě francouzský kanonýr byl jednou z hlavních postav celého souboje: v prvním utkání zpečetil vítězství svého týmu 2:0. Za Juventus nastoupili i gólman Buffon, obránci Cannavaro se Zambrottou či záložník Camoranesi, kteří se proti Henrymu postaví také v nedělním finále MS a rádi by mu vyřazení z Ligy mistrů oplatili.

Hrát proti Itálii je pokaždé složité

Henry se na šampionátu v Německu zatím trefil třikrát. Je zřejmě jediným hráčem, který by ještě mohl ohrozit nejlepšího střelce mistrovství Miroslava Kloseho, jenž v německém dresu nastřádal už pět přesných zásahů a svoji sbírku ještě může rozšířit v sobotním utkání o třetí místo proti Portugalsku. Henry sice vyhlašuje, že z italských obránců strach nemá, ale dobře ví, že v neděli to nebude mít osamocený na hrotu francouzského útoku nijak lehké.

"Důvod, proč Italové minimálně inkasují, spočívá v tom, že brání skvěle jako tým. Vůbec to není jen o Cannavarovi a Materazzim," prohlásil Henry o stoperské dvojici, která je společně s gólmanem Buffonem symbolem italského úspěchu. "Hrát proti Itálii je pokaždé složité. Oni jen čekají a čekají, svým stylem hry uspí a úplně na konci vás třeba dorazí dvěma góly," připomněl úterní semifinálový zápas, v němž Itálie zasadila Německu dva údery až v závěru prodloužení.

Finále v roce 1998 Henry nehrál

Henryho příběh na mistrovství dokonale kopíruje osud francouzské reprezentace. Henry se sice v základní skupině střelecky prosadil proti Koreji a Togu, ale nedostál pověsti jednoho z nejlepších útočníků světa. Až ve vyřazovací části se rodák z Paříže "rozjel", stejně jako celý tým. Ve čtvrtfinále Henry jediným gólem vyřadil obhájce z Brazílie, v semifinále proti Portugalsku zase zařídil penaltu, z níž rozhodl Zinédine Zidane.

Henry se těší na to, že s Francií zase v neděli bude slavit titul světových šampionů, stejně jako před osmi lety na domácí půdě. Tam se objevil jako dvacetiletý mladík, který do zápasů naskakoval většinou pouze jako střídající žolík. V památném finále proti Brazílii se ale do hry nedostal, přestože jej kouč Jacquet v druhém poločase chtěl vyslat do boje.

Všechno ale zhatilo vyloučení stopera Desaillyho, místo Henryho pak dostal šanci defenzivní záložník Vieira. Teď není žádných pochyb o tom, že Henry hrát bude. A francouzský kanonýr bude navíc doufat, že se po zápase zase polaská s trofejí pro mistra světa. Už podruhé v kariéře.

Reklama

Související témata: