Hlavní obsah

Kováč: V průseru jsem byl, přiznávám. Teď si dám pivo až o dovolené

V dubnu si sice od bývalého vedení fotbalového svazu Radoslav Kováč vyslechl, že už v národním týmu není vítán, nyní ho ovšem nový reprezentační trenér Ivan Hašek povolal zpět. Chce ho mít k dispozici na sobotní kvalifikační zápas na Slovensku. „Už se nechci vracet k tomu, co bylo. Za tím je udělaná tečka,“ řekl Kováč s tím, že ho mrzí, že jeho parťák Tomáš Ujfaluši dal už nároďáku vale.

Článek

Před třemi týdny jste se dočkal přestupu ze Spartaku Moskva do West Hamu United, co to pro vás znamená?

Jsem za to velice rád. Byla to pro mě priorita. Jednání se táhla velice dlouho. Nakonec jsem podepsal tříletou smlouvu.

Na čem jednání troskotala?

Samozřejmě, že šlo o peníze. Já jsem s podmínkami od West Hamu souhlasil hned, ale kluby se nemohly dohodnout.

Proč jste tak toužil po přestupu na ostrovy?

Ve West Hamu jsem strávil půlroční hostování. Moc se mi tam líbilo. Ať už šlo o stadión, tréninky nebo Londýn jako takový. Mně navíc bude už třicet, v Moskvě jsem měl smlouvu ještě na dva roky, a to by se mi potom angažmá hledalo už asi mnohem hůř. Ke všemu jsem byl ve Spartaku už čtyři a půl roku a cítil jsem, že potřebuji změnu.

U Kladivářů si to tedy nyní nemůžete vynachválit...

Určitě. V Anglii jsou plné stadióny, liga je daleko více medializovaná. Pro mě byl základ v tom, že jsem hrával. To se ovšem o posledních týdnech moc říct nedá. Potřebuji se zas brzy dostat do zápasového rytmu.

Překvapila vás proto nominace do národního týmu?

Upřímně jsem s pozvánkou nepočítal. Můj přestup byl hodně hektický, proto jsem právě pravidelně nehrál.

Českou reprezentaci čeká klíčový zápas na Slovensku. Jak utkání vnímáte?

Bude se hrát samozřejmě o důležité tři body. Zápas bude velice složitý. Musíme se na něj dobře připravit. Slováci jsou na tom lépe, protože mají nahráno. Ale i oni budou pod tlakem, protože by si případnou prohrou cestu za postupem výrazně zkomplikovali. I náš další soupeř San Marino bude těžký a tři body z tohoto utkání budou hodně důležité. Pokud v obou zápasech uspějeme, bude to hodně dobré. Pivo si však dáme, až budeme mít dovolenou. Moc mě ale mrzí, že nám teď už nepomůže Ujfi (Tomáš Ujfaluši, pozn. red.).

Je pořád ještě naštvaný ze situace ze začátku dubna, kdy byl spolu s vámi a dalšími reprezentanty přistižen při flamendrování, načež se vzdal reprezentace?

Ano, pořád je hodně naštvaný. Mluvíme spolu, jsme velcí kamarádi. Faktem ale zůstává, že už se do reprezentace nevrátí. Ta možnost vlastně neexistuje.

A myslíte, že bude sledovat nejblížší zápasy české reprezentace?

Dívat se asi nebude, ale fandit bude určitě. Je škoda, že nám v zápase nepomůže. Je velmi zkušený a navíc je velkým hecířem.

Už jsme zmínili, že jste se také účastnil nočního tahu po prohře se Slováky. Jste vlastně další z řady hříšníků, kteří se vrací poté, co je bývalé vedení svazu odvolalo. Myslíte ještě na to?

Za tím průšvihem už je udělaná tečka. Já už to nechci komentovat.

Přesto se nemůžete divit, že jste si vykoledoval nálepku průšviháře.

Já se budu chovat tak, jak jsem se choval do teď. Tu nálepku udělali novináři. V nějakém průseru jsem byl, to nepopírám. Situace byla ale taky pořádně nafouklá. Nyní to už komentovat nechci.

Reklama

Související témata: