Hlavní obsah

VIDEO: Před přípravným zápasem na fotbalové mistrovství světa šlo o život

PRAHA

Měla to být jedna z posledních zápasových příprav před fotbalovým šampionátem. Jenže předehru nedělního duelu mezi Nigérií a KLDR obstaraly nekontrolovatelně tlačící se davy na stadión Makhulong na předměstí Johannesburgu. Důvodem mohlo být to, že vstup na zápas byl volný.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Zkrvavený obličeji dítěte charakterizoval ještě docela mírný následek z nezvládnuté organize před přípravným zápasem.

Článek

Jen kousek od zeleného trávníku, kde se týmy rozcvičovaly na zápas, hrozilo několika desítkám fanoušků ušlapání a tekla krev. Výsledek nezvládnuté organizace bylo patnáct zraněných včetně několika dětí a jednoho policisty.

Jihoafrická republika, země s minulostí vlády apartheidu, se potýká s nebývalou kriminalitou. Na denním pořádku jsou desítky únosů, vražd a znásilnění. V posledních dnech před pátečním startem fotbalového svátku znepokojila zpráva o smrti policisty a těžkém zranění jeho kolegy. Strážci zákona se snažili zabránit ozbrojeným zlodějům, aby v dodávce odjeli s ukradenými penězi.

Desetitsíce návštěvníků mistrovství světa by si měly vzít k srdci prohlášení policejního bosse, který varuje před podezřelým chováním kohokoliv a vstupem do nebezpečných čtvrtí pořadatelských měst. Nedělní nešťastná událost sice nemá s jihoafrickou kriminalistou zřejmě příliš společného, ale dokresluje situaci, že se fanoušci nemohou zcela spoléhat na standardy, na něž jsou zvyklí ze svých domovů.

"Myslela jsem, že umírám. Byla jsem úplně dole, když po nás šlapali. Policie nic neříkala, jen abychom šli a dívali se na fotbal. Ale jak, když jsme zranění a nikdo nám nepomáhá?" citovala agentura AP jednu z obětí incidentu.

Reklama