Hlavní obsah

Van Bronckhorst se přesvědčil, že život není jako z hollywoodského filmu

JOHANNESBURG

Že život není jako z hollywoodského filmu, se přesvědčil kapitán nizozemských fotbalistů na mistrovství světa Giovanni Van Bronckhorst. Příliš nescházelo, aby se rozloučil se svou bohatou kariérou tím nejdokonalejším způsobem - mohl se totiž stát historicky prvním Nizozemcem, který by na hlavu pozvedl pohár pro mistry světa.

Foto: Dylan Martinez , Reuters

Giovanni Van Bronckhorst opouští kvůli zranění hřiště.

Článek

Připravili ho o to však Španělé, kteří ve finále šampionátu vyhráli 1:0 gólem v prodloužení.

Van Bronckhorst připustil, že tohle není konec, jaký si představoval, přesto si podle něj výběr "Oranjes" zaslouží uznání za to, čeho v Jihoafrické republice dosáhl.

"Dostat gól čtyři minuty před koncem prodloužení znamená, že jsme byli hodně blízko, ale také stále hodně daleko," hodnotil pětatřicetiletý Van Bronckhorst, který již v květnu oznámil, že po šampionátu ukončí svou kariéru. "Jsem moc rád, že jsem mohl kariéru uzavřít ve finále mistrovství světa. Nyní je ale ve mě tolik zklamání z toho, jak to pro nás skončilo, že je pro mě těžké se radovat. Můžeme být ale hrdí na to, čeho jsme tu dosáhli," dodal.

Podle něj by se zápas vyvíjel zcela jinak, pokud by se Nizozemcům podařilo skórovat ze šancí, které měli. "Věděli jsme, že Španělé nepouští soupeře do mnoha šancí. O to větší škoda je, že jsme nedali gól z těch dvou velkých šancí, které jsme měli," připomněl akce Robbena, který dvakrát postupoval sám na brankáře.

Van Bronckhorst zahájil svou profesionální kariéru před šestnácti lety ve Feyenoordu Rotterdam, následně prošel Glasgow Rangers, Arsenalem, Barcelonou, než se v roce 2007 vrátil zpět do Feyenoordu. Jeho hráčská pouť se pro něj uzavřela v prodloužení finále mistrovství světa, když patnáct minut před koncem musel opustit hřiště kvůli menšímu zranění.

"Kluci to zopakují na Euru" 

"Šel jsem do souboje s Iniestou a ucítil jsem píchnutí ve stehenním svalu. Po chvíli s tím nešlo běhat, a tak jsem musel ze hřiště," vysvětlil Van Bronckhorst. "Tohle je pro mě konec, ale ne pro tenhle tým. Opouštím ho s tím, že vím, že zazáří znovu na mistrovství Evropy. Dva roky jsme tvrdě dřeli na tento úspěch a vím, že kluci to zopakují i na Euru. Budu jim držet palce," dodal nizozemský kapitán.

U fotbalu však hodlá zůstat i nadále. Nyní se přidá do realizačního týmu Feyenoordu a zvažuje i nabídku stát se asistentem trenéra reprezentace do 21 let.

Reklama