Hlavní obsah

Rosický nároďáku dál chybí, jeho role se musí zhostit mladý princ Darida

Praha

Stoupá výš jako v pohádce. Na soustředění před EURO 2012 odjel jako host, ale během pár dnů z konečné nominace vystrnadil Pudila. Ve čtvrtfinále šampionátu s Portugalskem už figuroval v základní sestavě, stejně jako v srpnové generálce na Ukrajině. Dvaadvacetiletý plzeňský mladík Vladimír Darida odstartuje v sobotu v Dánsku kvalifikaci MS 2014 v zodpovědné roli na místě zraněného špílmachra Tomáše Rosického.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vladimír Darida na tréninku národního týmu.

Článek

„Nechci se tím nechat stresovat. Každý hráč je jiný, má jiné předpoklady. Když se na hřiště dostanu, budu se zkrátka snažit hrát to co v Plzni a předvést maximum," slibuje.

Kuráž Darida má. „Většinou se mi nějak daří od tlaku oprostit. Když jsem nastupoval proti Portugalcům, ještě jsem neměl představu, co mám čekat, jak rychlé to bude. Teď už to vím, takže se můžu lépe připravit," líčí rychlý posun, jímž během pár měsíců prošel.

Odpovědnost na něm leží veliká. Kromě Rosického jsou ze hry také Pilař a Kolář, do pořádku se dává zraněný Jiráček. "Od šampionátu se samozřejmě něco změnilo. Bohužel přišla zranění některých kluků. Ale já jsem tady pořád stejně a snažím se pracovat naplno."

Ačkoliv je korunním princem, který má zastoupit kapitána Rosického, v hierarchii národního týmu je pořád bažant. „Je to teprve můj třetí sraz, takže si mám ještě na co zvykat. Nováčkovských úkolů není v reprezentaci tolik jako v klubu. Pomáhám nosit míče, kužely, občas chodíme pro bránu. I tak ale vítám, že se v nominaci objevili Venca Kadlec a Matěj Vydra. Ti jsou ještě mladší než já," uculuje se Darida.

Do Kodaně odletí bodovat. „Remíza není špatná, ale kdybychom dokázali vyhrát, byl by to fantastický začátek kvalifikace," zasní se nový Rosický.

Postoupí česká fotbalová reprezentace na MS do Brazílie?
Ano
42,4 %
Ne
57,6 %
Celkem hlasovalo 16983 čtenářů.

Reklama

Související témata: